Nicolae Ceaușescu devenea acum 56 de ani cel mai puternic om din România. Povestea cizmarului care a condus țara 24 de ani

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceaușescu a fost făcut general fără să fi făcut vreodată armata
Nicolae Ceaușescu a fost făcut general fără să fi făcut vreodată armata

Pe 19 iulie 1965 începea la București congresul al IX-lea al Partidului Muncitoresc Român la care s-au întâmplat două lucruri care vor marca istoria României. În primul rând Nicolae Ceaușescu a devenit cel mai puternic politician din țară iar partidul unic și-a schimbat numele în Partidul Comunist Român. 6 lucruri pe care nu le ştiai despre Nicolae Ceauşescu

Potrivit românialiberă.ro, până la acest congres unde și-a schimbat numele, PMR era condus de un prim-secretar, ajutat de alți opt membri  ai Biroului Politic. Această formulă de conducere era moștenită din timpul prim-secretarului Gheorghe Gheorgiu-Dej, care murise în martie 1965 și fusese înlocuit de Nicolae Ceaușescu.

Transformarea PMR în PCR, în favoarea lui Nicolae Ceaușescu

Noul secretar general al partidului unic din România avea planuri mari și dorea deja să schimbe tot. El nu s-a mulțumit doar să devină secretarul general al PMR, a vrut mai multă putere decât avea Dej. La congresul din iulie 1965, Nicolae Ceaușescu a modificat structura partidului după cum și-a dorit: mai multă putere pentru el și mai puțină pentru organismul colectiv de conducere. Astfel, Biroul Politic al partidului a fost înlocuit cu un Comitet Executiv, gândit ca o structură mai numeroasă, deci cu putere mai mică pentru fiecare dintre membrii ei.  În schimb, funcția de secretar general al PCR avea atribuții mult mai mari decât cea pe care a înlocuit-o de secretar general al PMR. Congresul al IX-lea s-a încheiat la data de 24 iulie 1965, lăsând impresia că Nicolae Ceaușescu va fi un lider reformator.  

Cine era Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în localitatea Scornicești din Olt, într-o familie de țărani cu 10 copii. Pe tată îl chema Andruță iar pe mamă Alexandrina. Potrivit arhivelor nu erau săraci, familia avea trei hectare de pământ și ceva oi. Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga. Nicolae a făcut patru clase la şcoala din sat, în care învăţătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Micul Ceauşescu nu a avut prieteni, nu a avut cărţi iar cei care l-au cunoscut spun că venea la şcoală desculţ. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Ceauşescu a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. În noiembrie 1933 a devenit membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formaţiune politică aflată în ilegalitate. A urcat pas cu pas treptele în partidul comuniștilor români iar pentru activitatea sa a fost închis de mai multe ori alături de marii lideri comuniști, Alexandru Moghioroş, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica şi Gheorghe Apostol. Pe 13 mai 1948, Nicolae Ceauşescu trece la liga mare, de la lider al UTC, la funcția. de subsecretar de stat în ministerul Agriculturii în Guvernul Petru Groza. Nicolae Ceauşescu a fost făcut general în ianuarie 1950, deşi nu făcuse armata. Pe 18 martie 1950, Nicolae Ceaușescu devenit general-maior a fost numit ministru adjunct al Apărării Naţionale şi șef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. În martie 1965, la trei zile după moartea lui Gheroghe Ghiorghiu Dej preia conducerea partidului și acaparează încet-încet toată puterea în statul român. Nu va putea fi oprit decât de Revoluția din decembrie 1989. Pe 25 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu era ucis la Târgoviște de militarii din garnizoană, în urma sentinței date de tribunalul militar excepțional.

 Citiți și

53 de ani de când Nicolae Ceaușescu a devenit cel mai puternic om din România

6 lucruri pe care nu le ştiai despre Nicolae Ceauşescu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net