Nicolae Ceaușescu, optimist la ședința de partid din 1 decembrie 1989. Pregătea bugetul și planul pentru următorul cincinal

Ultima actualizare:

  Nicolae Ceaușescu, în 14 septembrie 1966. Pe atunci, 1 decembrie nu era considerat motiv de sărbătoare naționalăFoto: Mediafax
Nicolae Ceaușescu, în 14 septembrie 1966. Pe atunci, 1 decembrie nu era considerat motiv de sărbătoare naționalăFoto: Mediafax

Până în 1990, când a dost declarată Zi Națională, data de 1 decembrie nu a surescitat niciun interes pentru comuniști. Pe vremea regimulului apus de 32 de ani, Nicolae Ceaușescu trecea pe ordinea de zi probleme pe care le considera mai importante decât reunoașterea înfăptuirii Marii Uniri din 1918.

Ședința PCR cu Nicolae Ceaușescu în frunte, din 1 decembrie 1989, a fost despre agricultură, producția de halva a țării și discursuri pline de indicații în legătură cu bugetul pe anul următor și schimbările pentru următorul cincinal.

Bugetul pe 1990 și planul pe următorul cincinal, subiectele zilei de 1 decembrie 1989

Nicolae Ceaușescu a condus Comitetul Politic Executiv al PCR, care a avut ca principal subiect stabilirea unui program pentru cincinalul 1991-1995. Și bugetul pentru 1990 a fost adus in discuție. 

Liderul comunist a cerut perfecțiune în toate domeniile, în guvern și ministere, dar și în comitetele județene și consiliile populare. 

Citește și:

Cum arăta România, în urmă cu 100 de ani. Motivul pentru care sărbătorim 1 Decembrie, Ziua Națională a României

„Aplicarea fermă a programelor privind organizarea și modernizarea proceselor de producție, ridicarea calității produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale și energie, încadrarea strictă în normele aprobate, creșterea mai accentuată a productivității și eficienței economice” au fost alte subiecte abordate de liderul comunist.

Tot atunci, în comitet s-a ales și Biroul permanent, condus de Nicolae Ceaușescu. Ceilalți membri au fost: Constantin Dăscălescu, Elena Ceaușescu, Manea Mănescu, Gheorghe Rădulescu, Emil Bobu, Gheorghe Oprea și Ion Dincă.

Cum a arătat ultimul 1 Decembrie comunist pentru Nicolae Ceaușescu


  Nicolae Ceaușescu, înca relaxat și încrezător, în 20 noiembrie 1989Foto: AFP
Nicolae Ceaușescu, înca relaxat și încrezător, în 20 noiembrie 1989Foto: AFP

În buletinele de știri arhivate de Europa Liberă găsim cu acuratețe agenda lui Nicolae Ceaușescu, din data de 1 decembrie 1989. Trebuie amintit că Postul Radio Europa Liberă a început transmisiunile în limba română în 1950, devenind în scurt timp o voce critică la adresa regimului comunist din România. Redăm mai jos o adaptare a buletinului de știri din 1 decembrie 1989, publicat de romania.europalibera.org.

Citește și:

Cum trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile menajerei analfabete

 • Ceaușescu își începe ziua de lucru cu agricultura și o termină cu o reuniune având ca temă producția de halva. Între timp, în agenda lui își fac loc două ședințe mai importante ale CPEx (Comitetul Politic executiv al PCR) și Secretariatului CC, plus o vizionare pe pasarelă a unor machete privind sistematizarea Capitalei.
 • Proiectul de buget de stat pe 1990 și stabilirea programelor de lucru pentru definitivarea planului cincinal 1991-1995 au fost pe agenda economică a zilei de 1 decembrie 1989. Ceaușescu a propus și CPEx a aprobat mărirea cu 10% a burselor pentru studenți și elevi, inclusiv pentru cei din școlile profesionale. De asemenea, s-a stabilit ca toți studenții, „fii de muncitori și de țărani cooperatori, care urmează cursurile de zi, să primească burse, indiferent de veniturile părinților”.
 • La CPEx, fiind prima ședință după Congres, Ceaușescu a rostit un lung discurs de angajament și indicații. Să se pună ordine în stilul de muncă al guvernului, ministerelor, să se asigure perfecționarea activității comitetelor județene de la toate palierele, a consiliilor populare, a consiliilor oamenilor muncii, mai ales că România socialistă avea, spune Ceaușescu, „un sistem foarte larg de organe democratice, care asigură o largă participare a maselor populare, a întregului popor la adoptarea tuturor hotărârilor, la realizarea lor în viață.
 • În acea zi de 1 decembrie au analizat care sunt măsurile pe care trebuie să le aplice pentru realizarea planului pe întregul an 1990 și pentru asta s-a stabilit că trebuie să se concentreze pe „aplicarea fermă a programelor privind organizarea și modernizarea proceselor de producție, ridicarea calității produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale și energie, încadrarea strictă în normele aprobate, creșterea mai accentuată a productivității și eficienței economice”.
 • Ziua Elenei Ceaușescu a fost mai relaxată. Membra Biroului Permanent al CPEx  a participat la o ședință a comitetului, iar după-amiază a avut o „ședință de lucru la săliță cu Gh. Oprea, Șt. Andrei, Ion Pățan, I. M. Nicolae și Ilie Văduva (pe care-l primise și înainte între patru ochi). Tot între patru ochi s-a văzut de două ori cu Nicu Ceaușescu și, separat, cu fosta noră și foarte buna ei prietenă, Poliana Cristescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plase de umbrire solutia protejare  legume  foto alina mitran (3) jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
portofel cu bani pixabay jpg
pana de curent jpeg
gentiana planta freepik jpg
iluzie jpg
recolta castraveti 1540x866 jpg
ceo google ciolacu jpg
giulia farnese colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net