Nicolae Ceau╚Öescu, optimist la ╚Öedin╚Ťa de partid din 1 decembrie 1989. Preg─âtea bugetul ╚Öi planul pentru urm─âtorul cincinal

image
Nicolae Ceau╚Öescu, ├«n 14 septembrie 1966. Pe atunci, 1 decembrie nu era considerat motiv de s─ârb─âtoare na╚Ťional─âFoto: Mediafax

P├ón─â ├«n 1990, c├ónd a dost declarat─â Zi Na╚Ťional─â, data de 1 decembrie nu a surescitat niciun interes pentru comuni╚Öti. Pe vremea regimulului apus de 32 de ani, Nicolae Ceau╚Öescu trecea pe ordinea de zi probleme pe care le considera mai importante dec├ót reunoa╚Öterea ├«nf─âptuirii Marii Uniri din 1918.

╚śedin╚Ťa PCR cu Nicolae Ceau╚Öescu ├«n frunte, din 1 decembrie 1989, a fost despre agricultur─â, produc╚Ťia de halva a ╚Ť─ârii ╚Öi discursuri pline de indica╚Ťii ├«n leg─âtur─â cu bugetul pe anul urm─âtor ╚Öi schimb─ârile pentru urm─âtorul cincinal.

Bugetul pe 1990 și planul pe următorul cincinal, subiectele zilei de 1 decembrie 1989

Nicolae Ceau╚Öescu a condus Comitetul Politic Executiv al PCR, care a avut ca principal subiect stabilirea unui program pentru cincinalul 1991-1995. ╚śi bugetul pentru 1990 a fost adus in discu╚Ťie. 

Liderul comunist a cerut perfec╚Ťiune ├«n toate domeniile, ├«n guvern ╚Öi ministere, dar ╚Öi ├«n comitetele jude╚Ťene ╚Öi consiliile populare. 

Citește și:

Cum ar─âta Rom├ónia, ├«n urm─â cu 100 de ani. Motivul pentru care s─ârb─âtorim 1 Decembrie, Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei

ÔÇ×Aplicarea ferm─â a programelor privind organizarea ╚Öi modernizarea proceselor de produc╚Ťie, ridicarea calit─â╚Ťii produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale ╚Öi energie, ├«ncadrarea strict─â ├«n normele aprobate, cre╚Öterea mai accentuat─â a productivit─â╚Ťii ╚Öi eficien╚Ťei economiceÔÇŁ au fost alte subiecte abordate de liderul comunist.

Tot atunci, ├«n comitet s-a ales ╚Öi Biroul permanent, condus de Nicolae Ceau╚Öescu. Ceilal╚Ťi membri au fost: Constantin D─âsc─âlescu, Elena Ceau╚Öescu, Manea M─ânescu, Gheorghe R─âdulescu, Emil Bobu, Gheorghe Oprea ╚Öi Ion Dinc─â.

Cum a arătat ultimul 1 Decembrie comunist pentru Nicolae Ceaușescu

image
Nicolae Ceaușescu, înca relaxat și încrezător, în 20 noiembrie 1989Foto: AFP

├Än buletinele de ╚Ötiri arhivate de Europa Liber─â g─âsim cu acurate╚Ťe agenda lui Nicolae Ceau╚Öescu, din data de 1 decembrie 1989. Trebuie amintit c─â Postul Radio Europa Liber─â a ├«nceput transmisiunile ├«n limba rom├ón─â ├«n 1950, devenind ├«n scurt timp o voce critic─â la adresa regimului comunist din Rom├ónia. Red─âm mai jos o adaptare a buletinului de ╚Ötiri din 1 decembrie 1989, publicat de romania.europalibera.org.

Citește și:

Cum trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile menajerei analfabete

  • Ceau╚Öescu ├«╚Öi ├«ncepe ziua de lucru cu agricultura ╚Öi o termin─â cu o reuniune av├ónd ca tem─â produc╚Ťia de halva. ├Äntre timp, ├«n agenda lui ├«╚Öi fac loc dou─â ╚Öedin╚Ťe mai importante ale CPEx (Comitetul Politic executiv al PCR) ╚Öi Secretariatului CC, plus o vizionare pe pasarel─â a unor machete privind sistematizarea Capitalei.
  • Proiectul de buget de stat pe 1990 ╚Öi stabilirea programelor de lucru pentru definitivarea planului cincinal 1991-1995 au fost pe agenda economic─â a zilei de 1 decembrie 1989. Ceau╚Öescu a propus ╚Öi CPEx a aprobat m─ârirea cu 10% a burselor pentru studen╚Ťi ╚Öi elevi, inclusiv pentru cei din ╚Öcolile profesionale. De asemenea, s-a stabilit ca to╚Ťi studen╚Ťii, ÔÇ×fii de muncitori ╚Öi de ╚Ť─ârani cooperatori, care urmeaz─â cursurile de zi, s─â primeasc─â burse, indiferent de veniturile p─ârin╚ŤilorÔÇŁ.
  • La CPEx, fiind prima ╚Öedin╚Ť─â dup─â Congres, Ceau╚Öescu a rostit un lung discurs de angajament ╚Öi indica╚Ťii. S─â se pun─â ordine ├«n stilul de munc─â al guvernului, ministerelor, s─â se asigure perfec╚Ťionarea activit─â╚Ťii comitetelor jude╚Ťene de la toate palierele, a consiliilor populare, a consiliilor oamenilor muncii, mai ales c─â Rom├ónia socialist─â avea, spune Ceau╚Öescu, ÔÇ×un sistem foarte larg de organe democratice, care asigur─â o larg─â participare a maselor populare, a ├«ntregului popor la adoptarea tuturor hot─âr├órilor, la realizarea lor ├«n via╚Ť─â.
  • ├Än acea zi de 1 decembrie au analizat care sunt m─âsurile pe care trebuie s─â le aplice pentru realizarea planului pe ├«ntregul an 1990 ╚Öi pentru asta s-a stabilit c─â trebuie s─â se concentreze pe ÔÇ×aplicarea ferm─â a programelor privind organizarea ╚Öi modernizarea proceselor de produc╚Ťie, ridicarea calit─â╚Ťii produselor, reducerea consumurilor de materii prime, materiale ╚Öi energie, ├«ncadrarea strict─â ├«n normele aprobate, cre╚Öterea mai accentuat─â a productivit─â╚Ťii ╚Öi eficien╚Ťei economiceÔÇŁ.
  • Ziua Elenei Ceau╚Öescu a fost mai relaxat─â. Membra Biroului Permanent al CPEx  a participat la o ╚Öedin╚Ť─â a comitetului, iar dup─â-amiaz─â a avut o ÔÇ×╚Öedin╚Ť─â de lucru la s─âli╚Ť─â cu Gh. Oprea, ╚śt. Andrei, Ion P─â╚Ťan, I. M. Nicolae ╚Öi Ilie V─âduva (pe care-l primise ╚Öi ├«nainte ├«ntre patru ochi). Tot ├«ntre patru ochi s-a v─âzut de dou─â ori cu Nicu Ceau╚Öescu ╚Öi, separat, cu fosta nor─â ╚Öi foarte buna ei prieten─â, Poliana Cristescu.
image png
card ajutor jpg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
trans bhutan cnn
12 linda evangelista main jpg jpeg
foto 1   Cristina Spatar JPG
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn