Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, în ședința PNL


    Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, că-şi va depune mandatul, existând vaianta în care el să fie desemnat din nou, dar cu alt mandat de negociere a susţinerii, care să includă şi PSD, afirmă surse liberale.

Nicolae Ciucă și-a depus luni seară, în ședința conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament, unde marți era programată audierea miniștrilor propuși, iar miercuri votul de învestitură.

Surse liberale au declarat că mai mulți lideri ai PNL susțin acest lucru pentru o flexibilizare în negocieri, iar următoarea desemnare ar fi tot Nicolae Ciucă, cu guvern majoritar însă, informează hotnews.ro. Astăzi sunt două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Stelien Ion, care a dus la ieșirea USR de la guvernare.

Liderul PNL Timiş a declarat, luni, la Antena 3, că decizia conducerii PNL din seara aceasta este flexibilizarea mandatului premierului desemnat, pentru a discuta cu celelalte partide şi a asigura o majoritate stabilă în Parlament. „E clar că nu vom mai merge cu Guvern minoritar”, a spus Nica.

Liberalii se vor reuni, într-o nouă şedinţă, în cursul zilei de marţi. PNL ia în calcul o flexibilizare a mandatului, astfel încât să se ajungă la învestirea unui guvern cu puteri depline. Surse politice au precizat că flexibilizarea mandatului include discuţii cu toate forţele politice, mai puţin cu AUR.  

Sursele citate au explicat, de asemenea, că există şi varianta ca Nicolae Ciucă să fie din nou desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, însă acesta va avea un alt mandat de negociere. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.

De asemenea, procedural, Nicolae Ciucă trebuie să își depună mandatul în Parlament. Decizia a fost luată în condițiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri. Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, audieri care se anulează, în noile condiții.

Până acum, liberalii au mizat pe un guvern minoritar PNL - UDMR, însă această variantă nu este susţinută nici de USR, nici de PSD. Marţi ar fi trebuit să fie audiaţi în Parlament candidaţii propuşi de Nicolae Ciucă pentru funcţiile de miniştri, potrivit news.ro.

FotoJet (2) jpg
FotoJet (6) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (8) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg