Nicu Ceaușescu a făcut greva foamei ca să scape de soție. ”Prințișorul” a murit acum 23 de ani

Ultima actualizare:

    Nicu Ceaușescu a murit acum 23 de ani, la 25 septembrie 1996, la 45 de ani, răpus de cirozăFOTO: adevarul.ro
Nicu Ceaușescu a murit acum 23 de ani, la 25 septembrie 1996, la 45 de ani, răpus de cirozăFOTO: adevarul.ro

Nicu Ceaușescu a murit acum 23 de ani, la 25 septembrie 1996, la 45 de ani, răpus de ciroză. În ultima zi a vieții sale a fost singur, pe un pat de spital la Viena. Puțini români știu că ”Prințișorul” a făcut greva foamei ca să scape de soția pe care i-a impus-o Elena Ceaușescu.

Nicu Ceaușescu a murit acum 22 de ani (25 septembrie 1996), la puțin timp după ce a împlinit 45 de ani. Fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceaușescu era răsfățatul mamei pentru că era cel mai mic dintre copiii familiei, iar părinții îl plănuiau un viitor măreț. Însă, destinul a vrut altceva pentru el.

Cât timp Nicolae Ceaușescu se afla la putere, ”Prințișorul” s-a iubit cu cele mai frumoase femei ale timpului. A avut o relație de zece ani cu Donca, fiica liderului comunist Paul Niculescu-Mizil, dar impetuoasa Elena Ceaușescu l-a împins la o căsătorie cu o favorită a ei, Poliana Cristescu.

Poliana Cristescu, soția impusă de Elena Ceaușescu

Singura soție a lui Nicu Ceaușescu a fost ambițioasa Poliana Cristescu, fosta șefă a Consiliului Național al Pionierilor.

Au fost căsătoriți un an şi jumătate, între 1983 și 1985, dar marianjul nu s-a consumat. Mircea Oprean, soțul Zoiei Ceaușescu, a povestit că Nicu, fiul favorit al cuplului Ceaușescu, a făcut în greva foamei.

Singura soție a lui Nicu Ceaușescu a fost ambițioasa Poliana Cristescu, fosta șefă a Consiliului Național al Pionierilor
Singura soție a lui Nicu Ceaușescu a fost ambițioasa Poliana Cristescu, fosta șefă a Consiliului Național al Pionierilor

Mircea Oprean a povestit că, în anul 1984, el și Zoia Ceaușescu au decis să locuiască separat de soții Ceaușescu și să se mute în vila din Str. Cosmonauţilor. Acolo, la parterul vilei, locuia deja Nicu Ceaușescu. Însă, ”Prințișorul” era singur, iar soția sa Poliana locuia în altă parte. ”Căsătoria lor nu a fost consumată”, a spus Oprean, la Antena 3.

Chiar dacă opinia publică nu era informată ofocial, se discuta intens în acea perioadă că Poliana Cristescu era favorita Elenei Ceaușescu și că Nicu a fost obligat să o ia de soție. Zvonurile care circulau în epoca era că mama ”Prințișorului” voia ca acesta să renunțe la numeroasele sale iubite ”nepotrivite” și să se așeze la casa lui.

”A intrat în greva foamei din cauza căsătoriei cu Poliana. Pur și simplu nu mânca. Doar pâine și ceai”, a povestit Mircea Oprean, la Antena 3. În cele din urmă, Nicu Ceaușescu a reușit să-și convingă părinții că este necesar să divorțeze.

Motivul oficial al divorțului dintre Nicu Ceaușescu și Poliana Cristescu

Poliana Cristescu (acum în vârstă de 64 de ani), fosta soție a lui Nicu Ceaușescu, a fost promovată de la Dâmbovița, apoi promovată ca secretar al CC al UTC. 

S-a căsătorit cu Nicu Ceaușescu la 10 decembrie, 1983, pe când acesta avea 32 de ani, iar ea avea 29 de ani. Mariajul celor doi nu a durat decât până în 1985, când la 22 martie, Nicu Ceaușescu a introdus acțiunea de divorț, în condițiile în care ei erau despărțiți în fapt de mai mult timp, iar căsătoria nu se cunsumase, potrivit dezvăluirilor lui Mircea Oprean. După evenimentele din 1989, Poliana Cristescu a dispărut o vreme.

Cererea de divorț a lui Nicu Ceaușescu

Puţin peste un an de la oficierea căsă­toriei, acţiunea de divorţ a fost introdusă la 22 martie 1985 de Nicu Ceauşescu, contra Ceauşescu Poliana Daniela Luminiţa. Ministru al justiţiei era atunci Gheorghe Chivulescu, dar de dosar s-a ocupat adjuncta ministrului, Maria Bobu, ulterior mi­nis­tru al justiţiei, scrie adevarul.ro.

Procedura, ca şi la căsătorie, fusese mult simplificată faţă de cutumele epocii. Cererea (prezentată de ziarul Tineretul liber la 7 ianuarie 1990) a fost astfel în­tocmită:”Tovarăşului Preşedinte al Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti

Tovarăşe preşedinte,

Subsemnatul Ceauşescu Nicu, domiciliat în Bucureşti, Str. Cosmonauţilor, nr. 4, Sectorul 1, chem în judecată pe soţia mea, Cristescu Poliana Daniela Luminiţa, cu acelaşi domiciliu, pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să dispuneţi desfacerea căsătoriei încheiate între noi la data de 10 decembrie 1983 în faţa delegatului de stare civilă al Consiliului Popular al sectorului 1 Bucureşti, şi înregistrată sub numărul 2850 din acelaşi an.

Din căsătoria noastră nu au rezultat copii.

Întrucât prin căsătorie soţia mea a do­bândit numele de familie al subsemna­tului, urmează ca după divorţ să-şi reia numele anterior de familie Cristescu. Nu solicit cheltuieli de judecată.

Motivele de divorţ sunt următoarele:

În fapt. La puţină vreme după căsătoria noastră am constatat, atât eu, cât şi soţia mea, că datorită unor firi temperamentale diferite nu ne-am putut acomoda unei vieţi de familie comune, deşi amândoi soţii am depus eforturi în acest sens. Ca urmare, în ultimul timp ne-am despărţit în fapt.

Aşa fiind, desfacerea căsătoriei se im­pune întrucât sunt prezente motivele temeinice prevăzute de Codul Familiei.

În drept îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 38 şi următorii din Codul Fa­miliei, precum şi pe dispoziţiile art. 607 şi următorii din Codul de Procedură Civilă.În dovedirea acţiunii încerc să mă folo­sesc de proba cu acte (certificatul de că­să­torie) şi proba cu martori pe care-i voi pro­pune la primul termen de judecată.”Semnat - Nicu Ceauşescu.

Nicu Ceaușescu nu şi-a angajat avocat, iar Poliana nu s-a prezentat la tribunal.

Nicu Ceaușescu, biografia

I se spunea Nicușor sau ”Prințișorul”. Nicu Ceaușeascu a fost al treilea copil al familiei Elena și Nicolae Ceaușescu. Părinții voiau ca el să fie succesorul în funcție al tatălui său. Era prim-secretar al organizaţiei PCR Sibiu în 1989, când s-a produs sfârșitul dictaturii ceaușiste. Era absolvent al Facultății de Fizică, dar nu a profesat niciodată în acest domeniu pentru că părinții îi doreau o carieră politică de frunte.

După Revoluție, Nicu Ceaușescu a fost condamnat

În 22 decembrie 1989, Nicu Ceaușescu s-a urcat în mașină și a plecat de la Sibiu spre București unde era familia lui. Mașina în care se afla a fost oprită la intrarea în Capitală, iar Nicu Ceaușescu a fost adus în studioul 4 al Televiziunii Române ca să fie arătat poporului. La intrarea în clădire, Nicu Ceaușescu a fost înjunghiat în burtă de unul dintre participanții la evenimentele de la Televiziune. Se zvonea că la Sibiu se trage cu tunul în oameni şi că a luat copii ostatici.

La 28 decembrie 1989, procurorul militar Mihai Popa emite mandatul de arestare pe numele lui Nicu Ceausescu, pentru infracţiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990. Este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluţiei. Un an mai târziu, este condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti la 20 de ani închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav şi la 5 ani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. După rejudecarea dosarului, pedeapsa i se reduce la 16 ani de închisoare, iar la 20 noiembrie 1992 este condamnat la 5 ani închisoare pentru port ilegal de armă şi încălcarea regimului armelor şi muniţiilor. Este pus în libertate condiţionată pe motive medicale.

Pe 16 septembrie 1996, la 45 de ani, este internat de urgenţă la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroza hepatică cronică. Pleacă la Viena pentru o intervenție chirurgicală, dar zece zile mai târziu moare.

Femeile din viața lui Nicu Ceaușescu

Viața amoroasă a lui Nicu Ceaușescu a fost strict controlată de mama sa, Elena Ceaușescu. Despre Nicu Ceaușescu s-a spus că a avut numeroase amante, însă opinia publică din vremea comunistă a aflat doar numele iubitelor celebre.

  • Una din femeile pe care Nicu le-a iubit a fost Donca Mizil, fiica ideologului partidului comunist, Paul Niculescu-Mizil, sora lui Serghei Mizil. Elena Ceaușescu  ar fi intervenit brutal în relația pe care Nicușor a avut-o, timp de 10 ani, cu Donca. Aceasta avea 16 ani când a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu.
  • La mare, Nicu Ceaușeascu a cunoscut-o pe Janina Matei, una dintre cele mai frumoase cântărețe ale anilor 1980. ”Prințișorul” venea s-o vadă la barul Melody. Povestea lor de dragoste a fost de notorietate. Însă, soții Ceaușescu nu au agreat relația fiului lor cu cântăreața și i-a despărțit. Artista a părăsit România și s-a stabilit în Italia, dar a renunțat la cariera artistică.
  • Soprana Daniela Vlădescu a fost ultima femeie din viața lui Nicu Ceaușescu, cea alături de care fiul dictatorului spera să îmbătrânescă. Cei doi s-au cunoscut pe când se aflau în delegaţie la Festivalul Tineretului de la Moscova. ”A fost o poveste frumoasă. Cel puţin din partea mea, a fost una sinceră, pe tot parcursul celor patru ani cât a durat. Aceiaşi patru ani în care mi s-a interzis accesul la Televiziune, la toate teatrele de operă din ţară, unde colaborasem ani la rând. Dar eu chiar m-am indrăgostit! De un om care avea şi o parte extraordinar de bună, parte de care mă îndrăgostisem şi care chiar merita dragostea mea. Iar partea lui rea m-a făcut să sufăr tot timpul”, a declarat la un moment dat Daniela Vlădescu într-un interviu mai vechi. Soprana și-a părăsit iubitul în timpul detenției și a refuzat să participe la înmormântarea acestuia, motivând că ”e mai bine așa”.
  • Citește și:

Prietenia neobișnuită dintre Cornel Patrichi și Nicu Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu și-a ascuns cele 9 pasiuni secrete

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net