Noi restricții în București, în scenariul roșu? Ce spune prefectul despre închiderea școlilor

image
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu Inquam Photos

De ce ne-a fost frică n-am scăpat! Bucureștiul se apropie cu pași repezi de închiderea completă a școlilor, restaurantelor și cinematografelor și de purtarea măștii de când ieși din casă și până când revii. Acum e doar o chestiune de 2-3 zile până când aceste restricții vor intra în vigoare, după ce ieri coeficienul îmbolnăvirilor a depășit 3 la mie.

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a depășit cifra 3 la mia de locuitori în București (3,02) și s-a apropiat foarte mult de acest prag în Vâlcea (2,97) și Alba (2,86), potrivit datelor furnizate duminică de Grupul de Comunicare Strategică. Miercurea trecută, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a prelungit starea de alertă cu 30 de zile și a stabilit noile restricții, în cazul în care rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

La finalul ședinței de Guvern în cadrul căreia a fost adoptată ultima Ordonanță de Urgență, intrată în vigoare din 15 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că: ”În maximum 48 de ore de la atingerea ratei de infectare 3 la mia de locuitori, comitetele judeţene/municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă constată situația, iar măsurile intră în aplicare automat”. În acest caz, se trece la ”scenariul roșu”, care presupune:

- școlile vor funcționa integral online,

- masca va fi obligatorie în toate spațiile deschise,

- restaurantele și cafenelele, teatrele și cinematografele se închid (acum funcționează la o capacitate de până la 30%).

- testarea personalului din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență se va face o dată pe săptămână,

- evenimentele private - nunți, botezuri, aniversări, mese festive - în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național,

- În ceea ce priveşte campania electorală - evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane.

image
Elevii ar putea face cursuri online

Prefectul: „3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”

Mult disputat este subiectul școlilor, dacă se închid sau rămân să funcționeze ca și până acum, ținându-se cont de numărul de cazuri de COVID-19 apărute în fiecare unitate de învățământ. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declaraT pentru Edupedu.ro, că nu are în vedere convocarea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență imediat.

”În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgență județene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi (n.r. duminică) s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Cojanu, pentru Edupedu.ro. „Restaurantele, cinematografele nu s-au închis imediat la 1,5, ci le-am închis la 1,86. După ce se va depăși cifra de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aștepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ținând cont și de populația reală (...). Dacă vom constata că creșterea durează 3 zile la rând, după ce se depăsește rata de incidență de 3, atunci vom lua o hotărâre în Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgență, la recomandarea DSP-ului”, mai declara prefectul săptămâna trecută.

Citește și:

Prefectul Capitalei anunță că școlile și grădinițele nu trec încă în scenariul roşu. Controverse pe tema infectării din București

S-a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Noile restricţii anunţate de Raed Arafat

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
bianca dragusanu
cub botez tort liam png
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
reghe corina caciuc jpeg
Vladimir Putin FOTO Getty Images
facturi
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg