Noua carte de identitate se schimbă deja. Nu va mai apărea “gen”, ci “sex”

Ultima actualizare:

    Noul buletin va avea trecut “sex”, nu “gen”Foto: Inquam/Octav Ganea
Noul buletin va avea trecut “sex”, nu “gen”Foto: Inquam/Octav Ganea

Controversele din ultimele zile legate de noul buletin implementat în cadrul unui proiect-pilot în Cluj, determină Ministerul de Interne să intervină și să opereze o schimbare. În locul cuvântului “gen”, atât de mult discutat în ultimele zile, va apărea “sex”.

Modificarea vine după ce AUR și lideri PNL, dar și cetățeni, au criticat noul document de identitate.

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri, 6 august, la Digi24noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe ea să apară și drapelul României.

De asemenea, acesta a precizat că pe cartea de identitate simplă, fără cip, vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, clădirea Ateneului și brâul maramureșan.

„La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen. Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare.Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație. Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național. 

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a precizat Giulescu pentru Digi24.

Diferența dintre buletinul simplu și cel cu cip

„Cartea electronică de identitate are și funcția de document de călătorie, pe lângă funcția de stabilire a identității. Observăm însemnele UE, care sunt obligatorii potrivit regulamentului.

Acest tip de document înlocuiește actualul card național de sănătate și va permite prestarea serviciilor de e-guvernare. Pentru prima oară vom deschide acel serviciu de certificare a identității. Astfel, din locuința proprie sau de oriunde de pe globul acesta cetățeanul va putea să facă solicitări către administrația publică și nu numai, prin funcția de autentificare permisă de un certificat digital înscrisă deja la momentul personalizarii în acest suport electronic de stocare.

Pentru cei care nu-și doresc un suport electronic în documentul de identitate, avem cartea de identitate simplă, unde avem însemnele naționale. Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea", a mai clarificat directorul de la Evidența Populației.

image
image
image
image
image
image
Acasă la Ana Morodan acasa
droguri jpg
Uniunea Europeană FOTO via News
leonardo da vinci jpeg
cea mai grea bicicleta facebook jpg
Cuplu care doarme in pat - pozitii de somn FOTO Shutterstock