Noutăți despre cea mai mare biserică ortodoxă din Europa, Catedrala Neamului din București. Unde se lucrează în această iarnă

Ultima actualizare:

    Lucrările pentru pictarea în tehnica mozaic a altaruului vor fi gata în preajma sărbătorilor de PaștiFoto: basilica.ro
Lucrările pentru pictarea în tehnica mozaic a altaruului vor fi gata în preajma sărbătorilor de PaștiFoto: basilica.ro

La Catedrala Neamului din București continuă lucrările, cu toate restricțiile impuse de pandemie. Se lucrează la subsoluri, la pictura bisericii, la finalizarea acoperișului și la clădirile anexe din curtea giganticei biserici. Cea mai impresionantă operațiune este însă pictarea altarului, care va fi gata în preajma Sfintelor Paști.

Altarul catedralei va reprezenta ceva unic în lumea ortodoxă. Pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului: 16 metri de la bază până la vârful aureolei.


    Laboratorul în care sunt create cu migală detaliile picturii în mozaic din catedrală
Laboratorul în care sunt create cu migală detaliile picturii în mozaic din catedrală

Cum va arăta altarul Catedralei Neamului

Pictorul Daniel Codrescu și echipa sa lucrează acum în atelier și în biserică pentru a finaliza mozaicul din absida altarului, relatează bazilica.ro. În absida altarului vor fi de sus în jos trei mari picturi, realizate orizontal. Prima de sus este dedicată Scenei Cortului Mărturiei ca prefigurare a Maicii Domnului în Vechiul Testament. A doua pictură va înfățișa Împărtășirea Apostolilor, iar ultima și cea mai apropiată ca distanță de slujitorii catedralei în timpul slujbelor, va fi registrul sfinților ierarhi români. Catapeteasma, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23m lățime si 18m înălțime. Pentru cei 400 mp ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.

Catedrala Neamului a fost sfințită în 2018

Sfințirea catedralei a fost oficiată în 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. În perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2018 credincioșii s-au putut închina în altar și au făcut-o aproximativ 150.000 de persoane. 

Cât de mare este Catedrala Neamului

Biserica este de dimensiuni uriașe: este înaltă de 120 de metri și va fi dotată cu 8 lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri. Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are un total de 392 de ferestre

Citiți și

Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare șantier din România, la 10 ani de la inaugurare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net