Noutăţi la plata cu cardul de luna viitoare

19 noiembrie 2019
image
Din 13 decembrie intră în vigoare noi reguli pentru bănci

De c├óte ori folose┼čti cardul la cump─âr─âturi sau c├ónd faci pl─â┼úi prin Internet te g├ónde┼čti cu team─â s─â nu-┼úi fure cineva datele ┼či apoi s─â te lase f─âr─â banii din cont? Iat─â c─â special pentru a evita astfel de ÔÇťdrameÔÇŁ, de la 13 decembrie intr─â ├«n vigoare noi reglement─âri privind siguran┼úa pl─â┼úilor ┼či reducerea riscului de fraud─â pentru tranzac┼úiile electronice.

Serviciile bancare ┼či financiare se vor schimba din 13 decembrie, c├ónd intr─â ├«n vigoare Legea privind serviciile de plat─â, act normativ care transpune cea de-a doua directiv─â european─â ├«n acest domeniu, informeaz─â adevarul.ro. Potrivit legii, b─âncile (precum ┼či al┼úi furnizori de servicii de pl─â┼úi) vor trebui s─â ├«┼či schimbe unele activit─â┼úi astfel ├«nc├ót s─â poat─â oferi clien┼úilor mai mult─â siguran┼ú─â, atunci c├ónd fac pl─â┼úi. Majoritatea acestor m─âsuri au fost dispuse pentru a preveni eventualele fraudele bancare, ├«n special ├«n situa┼úiile ├«n care utilizatorilor de carduri li se fur─â datele bancare pentru a fi folosite ├«n mod fraudulos de c─âtre criminali.

Astfel, persoane care vor autoriza sau vor valida pl─â┼úile vor trebui s─â treac─â prin mai multe m─âsuri de securitate. Ca regul─â, vor trebui s─â furnizeze dou─â elemente: de exemplu, parol─â ┼či un cod bazat pe un act de identitate sau parol─â ┼či token. Spre exemplu, la pl─â┼úile online cu ajutorul cardului, pe l├óng─â parola 3D Secure primit─â prin SMS la num─ârul de telefon ├«nregistrat ├«n sistem, utilizatorii cardurilor vor trebui s─â introduc─â ┼či un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale num─ârului de pa┼čaport.

Pentru unele plăţi contactless la POS utilizatorii cardurilor vor trebui să tasteze codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

De altfel, multe bănci au trimis deja mail-uri clienţilor prin care i-au informat cu privire la cum li se vor schimba, în concret, serviciile. Ce e important de menţionat, aici, e că măsurile se vor aplica indiferent de cum se fac plăţile: prin POS, prin intermediul internet banking sau prin furnizarea de date despre un card.

Sfaturi pentru utilizarea cardului

  • Evit─â s─â ┼úii cardul de credit aproape de surse magnetice puternice sau l├óng─â  telefon. S-ar putea deteriora.
  • ├Än momentul ├«n care pl─âte┼čti cu un card, urm─âre┼čte modul ├«n care este utilizat de angajat ┼či cum este trecut doar prin dispozitivul POS aflat la vedere.
  • Verific─â dac─â exist─â limit─âri la retragerea de numerar (limit─â zilnic─â).
  • Atunci c├ónd retragi numerar de la un ATM, asigur─â-te c─â nu are montate alte dispozitive, ├«n special ├«n zona ├«n care introduci cardul, iar l├óng─â tine nu se afl─â persoane str─âine care s─â vad─â codul PIN.
kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg