Nu cumpăraţi facturi de pe stradă! Faceţi puşcărie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se fac bani şi din piatră seacă. Mai nou, la marginea drumului se vând facturi, chitanţe şi bonuri fiscale. Reporterul Click! a cumpărat o astfel de hârtie cu 30 de lei. Autorităţile ne sfătuiesc, însă, să nu le folosim. Riscăm 12 ani de puşcărie!

Cei care vor să deconteze o sumă de bani sau au o afacere şi trebuie să taie o factură, dar nu vor să plătească taxe la stat, folosesc acest tertip.

Cumpără facturi sau chitanţe în alb şi scriu ce vor pe ele. Cei care le vând fac parte dintr-o adevărată industrie. Doar pe Şos. Colentina, zeci de vânzători fluturau, ieri, hârtiile în văzul tuturor.

"Hai, domniţă, să-ţi dau facturi. Câte vrei. Am pe toate firmele: de construcţii, imobiliare, de haine, de energie", mă îmbie una dintre precupeţe.

Mă prefac interesată şi scoate din geantă un pumn de facturi. Toate în alb. Are ştampila furnizorului: firma Electric Planet, din Bucureşti, adresa sediului social, contul şi banca cu care lucrează, numărul şi seria.

"Una costă 30 de lei, dar îţi pot da până la 60.000 de lei", îmi spune cea care se recomandă Dana. Firma înscrisă pe factură este fantomă.

Nu apare la Registrul Comerţului. "Aceste persoane vând nişte hârtii desenate. De mai mulţi ani, facturile nu mai sunt tipizate, ele putând fi făcute de orice agent economic. Acele aşa-zise facturi fac rău celor care le utilizează. Pot face închisoare între 3 şi 12 ani pentru evaziune fiscală. Facem verificări împerecheate şi îi dăm imediat în vileag", ne-a spus Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare.

200 de firme, amendate anul trecut

Potrivit celor de la Garda Financiară, în România există peste două milioane de societăţi.

“Hai, domniţă, să-ţi dăm facturi!  Câte vrei. Avem pe toate firmele”

simeon stalpnicul png

Dintre acestea, 200 au fost amendate sau le-au fost întocmite dosare penale pentru evaziune fiscală. Practica facturilor fictive este una răspândită, multe firme folosindu-se de ea ca să nu plătească TVA la stat.

Factura este în alb. Are serie, număr, ştampila cu firma furnizorului. Dacă te uiţi atent, observi că ştampila nu e reală, ci făcută pe calculator

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net