Nu-l cocoloşi! Va deveni dependent de tine
Un părinte excesiv de protector nu va fi în avantajul copilului, dimpotrivă. Îl va face dependent de el şi, mai departe, un neadaptat al vieţii.
Care sunt riscurile, dar şi ce măsuri trebuie să iei îţi spune psihologul Click!, Mihaela Vintilă.
Cauze
Un copil veşnic legat de fusta mamei sau care nu se poate dezlipi din braţele tatălui ajunge în această situaţie din cauza educaţiei. A fost super alintat, protejat, părinţii nu l-au scăpat din mână nici la groapa de nisip de la locul de joacă.
I-ai spus că nu are voie să alerge, să sară, să atingă diverse lucruri pentru că ar fi „murdare", asta tot din dorinţa ta exagerată de a-l proteja de accidente.
A stat tot timpul cu părinţii, nu s-a dus la grădiniţă, nu a socializat cu alţi copii. În felul acesta, a devenit „sălbatic", ruşinos, timid şi, evident, cu frica de a-şi lăsa părintele din mână, în societate.
La toate acestea se poate adăuga şi caracterul copilului: mai emotiv, mai fricos sau retras.
Efecte
Pentru că în copilărie se pune amprenta asupra personalităţii viitorului adult, actuala dependenţă de părinţi va avea efecte negative, mai devreme sau mai târziu. În primul rând, va suporta greu să fie lăsat singur în locuri noi: la şcoală, la medic, în grija altor adulţi (bonă, vecini, bunici).
De asemenea, se va adapta cu dificultate la nou, ajungând să se streseze, să dezvolte diverse fobii.
Va avea probleme de relaţionare, se va integra greu în societate.
Va fi o persoană naivă, credulă şi expusă pericolelor de zi cu zi.
Îi va fi greu să ia decizii de unul singur, nu va putea face faţă dificultăţilor şi problemelor în primul rând pentru că nu a fost pregătit, apoi pentru că nu are încredere în forţele proprii. În permanenţă va avea nevoie de sprijinul părinţilor.
Se va simţi singur atunci când, adolescent fiind, va trebui să plece de acasă, la studii.
Poate avea probleme inclusiv atunci când va veni momentul să-şi întemeieze propria familie pentru că tot mai apropiat va fi de părinţi decât de oricine altcineva.
Sfaturi
Aşa că, ia măsuri încă din „faşă". Nu-l mai sufoca şi nu-l mai cocoloşi cu atâta protecţie. E de preferat să-l supraveghezi din umbră
Cultivă-i de mic încrederea în el. Laudă-l când trebuie şi nu-i trece cu vederea greşelile, astfel încât să-şi dezvolte o personalitate armonioasă şi echilibrată.
Nu-l proteja excesiv nici la capitolul îmbrăcăminte. Dacă îl înfofoleşti mai mult decât e cazul, va deveni un copil sensibil.