Nu le blocați calea! Aleargă pe străzi ca să salveze vieți
Când îi vedeți în trafic, dați-vă la o parte! Sunt paramedicii SMURD pe motociclete pentru care fiecare secundă este importantă. Aleargă pe străzi ca să salveze vieți și reușesc de cele mai multe ori.
Într-un oraș gâtuit de trafic precum Bucureștiul, un motociclist aflat la limita dintre viață și moarte are nevoie să fie salvat. A intrat în plin într-o mașină, iar acum zace pe caldarâm. Ambulanța nu reușește să ajungă în timp util. Este blocată în spatele mașinilor la semafor. Așa că un salvator SMURD pe motor este trimis la caz.
Salvatorul pe motocicletă ajunge la caz în 3-4 minute
Gonește cu 140 km/h, ajunge în 3-4 minute și are grijă ca femeia accidentată să primească îngrijirile necesare, după ce a aflat că este conștientă.
În 15 minute de la apelul la 112, la fața locului sosește și paramedicul de pe Ambulanță. Împreună îi dau jos casca și îi așează gulerul cervical.
De data aceasta, nu vorbim despre un caz real, ci despre un exercițiu al motocicliștilor SMURD, care a avut loc astăzi, 6 martie, în poligonul din Băneasa.
De mâine, însă, îi vedem la dotorie pe străzile Capitalei, în goana de a salva cât mai multe suflete.
20 de motocicliști salvează vieți
”Avem 20 de salvatori pe motocicletă care lucrează în schimburi și stau în anumite puncte aglomerate din București. Staționează la Piața Victoriei, la Piața Unirii, Dristor, Obor, Lujerului și Piața Sudului. Acordă primul ajutor celor căzuți pe stradă sau la metrou. Nu administrează medicație și nu merg la domiciliu”, ne-a explicat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.
”Adrenalina este cuvântul de ordine a unei zile la serviciu”, povestește Marius Dumitru, pentru care ziua începe la ora 7.00 și se termină chiar și după ora 22.00.
Salvatorul a resuscitat persoane aflate în stop cardiorespirator, a adus în simțiri leșinați și a oprit hemoragii victimelor accidentelor rutiere. Există însă și situații când salvatorii se transformă în victime.
Colegul său, Valentin Tolea, 38 de ani, a căzut cu motorul, după ce un șofer i-a tăiat calea. ”Mergeam la un caz, dar norocul a făcut să nu fiu rănit. Au fost atunci doar pagube materiale”, își amintește plutonierul major.
Salvatorii pe patru roți își reiau misiunea pentru al patrulea an consecutiv. Așa că nu le blocați calea!
Doar anul trecut, aceștia au spus prezent la 2.259 de cazuri.
O femeie îi instruiește pe salvatorii motocicliști
La începutul primăverii, înainte să iasă pe teren, salvatorii motocicliști sunt instruiți. Diana Fota, 32 de ani, este cea care se ocupă de pregătirea lor.
”Facem antrenamentele de încălzire cu exerciții mai complexe, având în vedere că se lucrează în regim de intervenție. Salvatorii trebuie să fie pregătiți ca să ajungă în siguranță. Nu au limită de viteză, circulă cu cât se poate ca să fie cât mai repede la locul unde este nevoie de ei”, spune femeia, care este instructor la o școală.
Pregătirea are loc într-o singură zi, de dimineață până seara. În poligon fac frânări de urgență, mers printre jaloane, după care ies pe stradă însoțiți de instructoare. Salvatorul la manșă, iar ea în spatele lui, pe post de pasager.
SMURD-ul are 20 de motociclete BMW, dotate cu tot ce trebuie pentru a salva o viaţă: defribilator semiautomat, oxigen, trusă de resuscitare, echipamente pentru traumă. Ele prind 200 km/h.
Ajutorul pe două roți a venit pentru prima dată în Capitală, în 2011, atunci când a fost demarat proiectul pilot cu două motociclete.