Nu mai ai bani de rate? Lasă casa băncii şi ai scăpat de credit

Ultima actualizare:

    În prezent, peste 700.000 de români au datorii mai mari de 30 de zile la bănci. Cei cu credite ipotecare riscă să rămână și fără locuință, și cu bani de dat la bancă
În prezent, peste 700.000 de români au datorii mai mari de 30 de zile la bănci. Cei cu credite ipotecare riscă să rămână și fără locuință, și cu bani de dat la bancă

Se pregătesc reguli noi pentru creditele ipotecare. Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care o persoană care a luat un astfel de credit îl poate achita chiar cu bunul imobil ipotecat. Proiectul va trebui însă să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, care e for decizional.

O veste bună pentru cei care au luat credite ipotecare şi care se află în situaţia delicată de a nu mai putea să le plătească a venit, luni, de la Senat. Cu 105 voturi “pentru” şi două abţineri, senatorii au adoptat un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate. “Ar fi un lucru extraordinar pentru noi, pentru că nu ne mai permitem să plătim rata la bancă. Eu şi soţia mea am fi dispuşi să achităm creditul cu ipoteca şi să ne mutăm cu chirie, care, oricum, ar fi mai mică decât plătim noi acum”, ne-a mărturisit Traian Costescu (42 de ani), din Bucureşti. Despre situaţia lui delicată, Click! a mai scris, în luna mai. Ne-a povestit atunci că, în 2008, împreună cu soţia sa, Maria (35 de ani) a cumpărat un apartament cu două camere în cartierul Drumul Taberei. Au dat atunci 115.000 de euro. De la bancă au luat 90.000 de euro. Acum, apartamentul nu se mai dă nici cu 60.000. Între timp, Maria a rămas fără serviciu, iar Traian şi-a schimbat locul de muncă şi i-a scăzut salariul. Venitul lor lunar e de 3.000 de lei. Cu aceşti bani trebuie să le întreţină pe cele două fetiţe ale lor, să plătească rata la bancă şi toate cheltuielile casei.

Familia Costescu plătește cu greu rata la bancă
Familia Costescu plătește cu greu rata la bancă

Aşa că proiectul adoptat luni de Senat i-ar ajuta mult. Potrivit acestuia, debitorul trebuie să transmită creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat, o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de împrumutat. După comunicarea deciziei, banca nu mai poate urmări codebitori sau garanţi personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că, la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
dorin cocos jpg
image
image
image
image
image
image
image png
ceausescu congres jpg
bacalaureat adevarul jpg
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
rosii tomate istock jpg
printesa kalina a bulgarieri sotul copilul AFP jpg
statuie mihai Eminescu colaj facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net