Nu o să ghicești cine e acest puști! Azi face 95 de ani


    Regele Mihai, pe vremea când era doar un copil
Regele Mihai, pe vremea când era doar un copil

Chipul unui băiețaș de 5, poate 6 ani, imortalizat în timpul unui joc de-a „văcarii și indienii”, atârnă alături de alte câteva zeci pe holurile unei instituții respectabile din România. Însă, de la acea fotografie a trecut aproape un secol. Cute adânci i-au brăzdat obrajii și multe i-au văzut, de atunci, ochii încercănați. Indianul din imagine poartă și azi, cu mândrie, numele de Mihai I, Rege al României. Azi a împlinit 95 de ani.

Familia Regală a României îl sărbătorește azi pe Mihai I, care a împlinit 95 de ani. Pentru a marca acest eveniment, apropiații fostului suveran au pregătit o expoziție de fotografii care îl înfățișează pe rege în primii ani de viață. Românii care se află la Sinaia sau în apropiere, pot vizita, până la 27 noiembrie, expoziția deschisă pe holul de onoare al Castelului Pelișor. Aici îl vor putea vedea pe fostul suveran călărind în munți, înotând în mare, făcând primii pași pe bicicletă sau trăgând cu pușca. Expoziția de fotografie Regele Mihai. O copilărie fericită e organizată de Asociația „România Culturală”,  în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național Peleș, Teatrul Național București, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.


    Mihai I, pe bicicletă. Foto: icr.ro
Mihai I, pe bicicletă. Foto: icr.ro

Fotografiile selectate provin din colecția Familiei Regale a României, a Bibliotecii Academiei Române precum și din colecția „Luiza Berman".

Regele Mihai este în Elveția

Fostul suveran al României e în continuare supravegheat de o echipă de medici la reședința sa din Elveția. Regele Mihai I s-a retras din viața publică în primăvara acestui an după ce doctorii l-au diagnostic cu o boală gravă. Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, numit custode al Coroanei, a vorbit azi foarte frumos de tatăl ei. „Sărbătorim împreună pe Regele Mihai, tatăl meu, ajuns astăzi la vârsta de 95 de ani. Aniversarea Majestății Sale are loc în anul împlinirii a 150 de ani în care Coroana Română a servit istoria României, identitatea și continuitatea națiunii. Regele Mihai a trăit aproape un secol de viață cu simțul datoriei, cu credință și cu iubire de țară. Copil, el a reunit speranțele națiunii, a reprezentat Statul și instituțiile sale. Mai târziu, Regele, împreună cu Regina-mamă Elena, s-a opus cu demnitate și curaj unui deceniu de sângeroase dictaturi succesive”.  


    Mihai I, alături de tatăl său, Carol al II-lea
Mihai I, alături de tatăl său, Carol al II-lea

Mihai I a rămas văduv în acest an, după ce soția sa, Ana de Bourbon-Parma, s-a stins din viață la 1 august. Trupul ei a fost înmormântat la Curtea de Argeș, în noua catedrală.


    Regele Mihai I al României trăiește în Elvețiafoto: AP
Regele Mihai I al României trăiește în Elvețiafoto: AP
4 printesa diana 2 jpg jpeg
FotoJet jpg
ramona si cazacu jpeg
FotoJet (3) jpg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
buta jpg
1669494557875057 1XMKigNP jpg
Bataie intre suporteri jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg