Nu plăteşti amenda rutieră? Mături pe străzi sau dai la sapă!
Ministerul Afacerilor Interne trebuie să transpună în legea românească o directivă a UE care priveşte facilitarea schimbului de informaţii transfrontalier atunci când au loc accidente de circulaţie sau când se încalcă normele rutiere. Legea urmează să intre în vigoare până la data de 7 noiembrie 2013 şi va fi adoptată de toate statele membre UE.
În consecinţă, ministerul propune un proiect de lege care să faciliteze schimbul de informaţii dintre state atunci când au loc accidente sau când se încalcă regulile de circulaţie în următoarele două situaţii:
* când maşina este înmatriculată în alt stat, dar este implicată într-un accident pe teritoriul României sau şoferul încalcă legislaţia românească;* când maşina este înmatriculată în România, dar este implicată într-un eveniment rutier pe teritoriul altui stat membru UE sau şoferul încalcă legislaţia rutieră a ţării respective.
Legea şi sancţiunile aferente se vor aplica pentru:
* excesul de viteză;* nefolosirea centurii de siguranţă;* nerespectarea culorii roşii a semaforului;* conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;* conducerea sub influenţa stupefiantelor;* nefolosirea căştii de protecţie;* utilizarea unei benzi interzise;* utilizarea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.
Încalci legislaţia în străinătate, amenda vine în limba română - scrisoarea de informare trimisă în urma încălcării unor norme rutiere se întocmeşte în limba statului membru utilizată în documentul de înmatriculare a vehiculului cu care s-a săvârşit încălcarea, dacă acest document este disponibil, sau, după caz, în una dintre limbile oficiale ale statului membru în care este înmatriculat vehiculul respectiv. De exemplu, dacă ai depăşit viteza regulamentară pe teritoriul unui stat şi ai fost prins de radar, amenda trebuie să-ţi vină în limba română, dacă şi statul respectiv şi-a aliniat legislaţia la directiva europeană.
Directiva europeană modifică şi legea românească privind amenzile pentru încălcarea normelor rutiere. Dacă până acum şoferii puteau ignora amenzile primite prin Poştă neprezentându-se la oficiul poştal să ridice recomandata, din toamnă lucrurile se vor schimba radical. Practic, vor fi căutaţi şi-n gaură de şarpe şi obligaţi să se achite de datorii.
Amenda trebuie ridicată de la poştă - Ai depăşit viteza maximă admisă pe o porţiune de drum? Trebuie să ştii că amenda îţi va fi trimisă la oficiul poştal şi vei fi obligat să te duci să ridici recomandata.
Procesul-verbal îţi vine acasă - cazul în care ai refuzat să te prezinţi la oficiul poştal, plicul cu amenda îţi va fi trimis acasă. Dacă adresa ta nu mai este valabilă, atunci plicul cu amenda se va afişa la avizierul primăriei localităţii în care îţi ai domiciliul.
Nu plăteşti? Eşti executat silit! - Dacă refuzi să achiţi amenda rutieră în termen de 30 de zile de la primirea confirmată a procesului verbal, atunci se pune în mişcare executarea silită. Dacă nu au ce să execute timp ce un an de zile de la declanşarea procedurii, atunci va fi sesizată instanţa pentru a dispune o perioadă de muncă în folosul comunităţii pentru şoferul rău platnic.
Amenda se prescrie dacă nu este comunicată în 2 luni - Dacă autorităţile competente nu-ţi comunică procesul verbal timp de 2 luni de la data aplicării sancţiunii, atunci amenda se prescrie. Dar nu te baza pe asta, pentru că nu se va întâmpla!
Permisele ar putea fi suspendate trei ani!
Radu Stroe, ministrul de interne, are de gând să schimbe din nou Codul Rutier. Îngrijorat de numărul tot mai mare de accidente, demnitarul se gândeşte serios să mărească perioada de suspendare a permisului de conducere până la trei ani, pentru că şoferii nu mai sunt speriaţi de amenzi, pe care, de cele mai multe ori, nici nu le plătesc.
Acesta a declarat la Realitatea tv că cei care încalcă grav legislaţia rutieră ar trebui să nu mai conducă timp de trei ani. „Ăştia care au maşini scumpe nu se mai uită la bani. Le dă tata şi dau pe amendă chiar şi 100 de milioane, dacă e nevoie. Aşa că cine trece pe roşu, urcă băut la volan şi mai face şi accidente să li se suspende permisul trei ani", a spus Radu Stroe. În prezent, perioada maximă de suspendare a permisului este de trei luni, iar şoferii, care merg la sală ca să fie reevaluaţi şi trec cu bine examenul, îl primesc după o lună.