Nu stă tatăl acasă cu copilul? Pierdeţi indemnizaţia!

Ultima actualizare:

Şi taţii trebuie să participe la creşterea copilului. Asta au gândit mai-marii europeni, atunci când au iniţiat o lege menită să-i oblige pe bărbaţi să stea şi ei acasă cu micuţii. Directiva europeană a fost preluată şi de autorităţile noastre, astfel că primii tătici au intrat deja în concediu de paternitate. Ei sunt obligaţi să aibă grijă de copii, în locul mamelor, timp de o lună, altfel nu mai primesc banii de la stat.

„Trebuie să-şi întocmească dosarul, aşa cum l-a întocmit şi mama, în care să aducă dovada veniturilor sale pe ultimele 12 luni, înainte de naşterea copilului. Tatăl intră în concediu pentru o lună şi primeşte indemnizaţia, în funcţie de veniturile sale pe ultimele 12 luni.

Acesta îşi alege singur când vrea să intre în concediu, dar de preferat este stea acasă în luna 12 sau 24, la sfârşitul perioadei.

Asta, pentru că în luna respectivă femeia trebuie să plece la serviciu şi nu are rost ca ea să revină în indemnizaţie. Dacă ar face acest lucru, ar trebui să depună un nou dosar", ne-a declarat Liuţa Nan, referent la Agenţia de Prestaţii Sociale Bucureşti.

Bărbaţii care nu lucrează, ori sunt angajaţi de puţin timp şi nu îndeplinesc criteriul vechimii, trebuie să depună o declaraţie în acest sens cu 60 de zile înainte să expire concediul pentru creşterea copilului al soţiei. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, până în prezent, la nivel naţional, doar 60 de bărbaţi au stat acasă cu micuţii, în condiţiile în care sunt în plată 171.524 de indemnizaţii.

Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se stabileşte la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.

Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap), cât şi celor care aleg varianta concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani a copilului. În cazul indemnizaţiei până la vârsta de un an a copilului, limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maximă de 3.400 de lei. În varianta de indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului, pragurile sunt stabilite la 600 de lei minimum, respectiv 1.200 de lei maximum.

- cerere (Anexa 6 la HG nr. 57/2012); 6 actul de identitate al solicitantului - copie şi original; 6 certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original); 6 certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original); 6 certificat de căsătorie (copie şi original); 6 livret de familie (copie si original);

- adeverinţă eliberată de angajator (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care să rezulte că persoana îndreptăţită: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului;  nivelul lunar al acestora; prima şi ultima zi de concediu de maternitate; data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie; prima zi de concediu de creşterea copilului;

- dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate - decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul); 6 sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal; 6 dosar cu şina din carton (coperţi întregi); 6 pentru plata în cont bancar - extras de cont.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net