Nu-ţi achiţi rata? Uite cum se aplică penalizările!

Ultima actualizare:

Maria are un credit cu ipotecă care a ajuns de la 6.000 euro la 12.000 euro după numai cinci luni de neplată la o societate nebancară.

Reprezentanţii societăţii respective au depus actele la executor, iar clienta a primit două luni de graţie, timp în care trebuie să-şi achite datoria.

În caz contrar, imobilul va fi executat. Situaţia femeii este cu atât mai dramatică cu cât soţul ei a decedat anul acesta, iar clienta nu mai are veniturile necesare achitării ratelor.

Penalizările se aplică la creditul restant

Modelul de stabilire şi calcul al dobânzilor penalizatoare a fost strict reglementat prin OUG 50/2010, respectiv prin legea de adoptare nr. 288/2010. Scopul acestei reglementări privind penalităţile este de a proteja clienţii împotriva abuzurilor din partea instituţiilor de credit. De exemplu, au existat cazuri în care pentru un cent au fost calculate penalizări de câteva zeci de euro.

Astfel, conform noilor reglementări, nu se pot aplica dobânzi penalizatoare decât la partea de credit restant, nu şi la dobânzile restante aferente. În plus, pentru cei aflaţi în situaţii financiare dificile, nivelul dobânzii penalizatoare este plafonat la o valoare maximă.

Cere băncii să recalculeze sumele datorate!

În cazul Mariei, faptul că datoria s-a dublat în numai 5 luni de neplată a ratelor arată fie că nivelul dobânzii penalizatoare a fost stabilit la un nivel foarte mare, fie nu a fost calculat corect.

Mai mult, având în vedere faptul că soţul ei a decedat la începutul anului, timp de cel puţin 6 luni dobânda penalizatoare nu ar fi trebuit să depăşească cu mai mult de două procente rata dobânzii curente a creditului.

În acest caz este recomandat să se solicite băncii la care s-a contractat împrumutul o recalculare a sumelor datorate. De asemenea, clientul care se consideră păgubit sau înşelat poate depune o reclamaţie la Autoritatea naţională pentru Protecţia Consumatorului sau poate merge în instanţă.

Ce spune legea?

Iată ce precizează legea 288/2010, la Art. 38:

„ Dobânda panalizatoare se calculează pe bază de procent fix şi se aplică la sumele restante în conformitate cu prevederile contractului de credit, cu excepţia sumelor provenite din calculul dobânzii".

 „Rata dobânzii aplicabilă în cazul creditelor restante nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanţa, în cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în una din următoarele situaţii: şomaj, reducere drastică a salariului, deces. Prin reducerea drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. În caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni".

Restanţele au depăşit 10 miliarde de lei în mai!

Sumele totale restante la împrumuturile persoanelor fizice au trecut de pragul de 10 miliarde de lei, arată datele aferente lunii mai, potrivit economica.net. Totodată, rata creditelor neperformante a sărit la peste 20%. În luna mai, 735 de mii de români, cu 20 de mii mai mulţi decât în aprilie, aveau restanţe la peste un milion de de credite.

Sumele totale restante au ajuns la 10,23 miliarde de lei, de la 9,9 miliarde de lei în aprilie, şi de la 8,1 miliarde de lei în mai 2012, potrivit datelor de la Biroul de Credit, transmise Băncii Naţionale a României. Sumele restante peste 90 de zile sau trimise la colectare sunt uşor peste 10 miliarde de lei. Pe monede, 3,85 de miliarde de lei sunt restanţele la credite în lei, 4,2 miliarde de lei sunt cele la creditele în euro, 2,13 miliarde de lei sunt cele în alte valută (în mare parte, franci elveţieni).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net