Numirea lui Florin Cîțu premier ar încălca legea! Decizia aparține CCR

image
Curtea Constituțională a României a decis că un premier demis prin moțiune nu mai poate fi repus imediat în funcție

Numirea lui Florin Cîțu premier ar încălca legea, potrivit unei decizii CCR luate anul trecut după ce preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze noul Guvern, la scurt timp după ce Cabinetul său căzuse, în Parlament, prin moţiune de cenzură.

Curtea Constituțională a decis în 2020 că un premier demis prin moțiune de cenzură numai poate fi numit imediat pe aceeași funcție. Prin urmare, dacă președintele Klaus Iohannis îl numește din nou premier pe Florin Cîțu, șeful statului ar încălca legea. 

Dacă președintele Klaus Iohannis l-ar desemna pe Florin Cîțu premier, ar încălca o decizie a Curţii Constituţionale luată din 2020, care a stabilit că nu poate fi desemnat ca premier cel care a picat prin moţiune de cenzură, scrie news.ro. 

Curtea Constituţională a admis, în februarie 2020, prin Decizia nr 85, conflictul de natură constituţională ridicat de preşedinţii celor două Camere de la acea vreme, după ce preşedintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze noul Guvern, la scurt timp după ce Cabinetul său căzuse, în Parlament, prin moţiune de cenzură.

Ludovic Orban: „Numirea lui Florin Cîțu premier, o inepție politică”

 Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituţia, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîţu, şi că “e o inepţie politică”, în condiţiile în care astfel nu există nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară.

“Iohannis şi-a încălcat statutul constituţional (...) şi toată acţiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României”, afirmă Orban. El susţine că “o discuţie pe tema suspendării preşedintelui poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului”, dar admite că e o procedură complicată.

Ludovic Orban amenință că-și face partid 

Ludovic Orban ar putea ca în curând să înființeze un nou partid, alături de libertății care îl susțin. 

„Mi-am construit cariera prin muncă, prin efort. În interiorul partidului, oamenii țin la mine, au fost lângă mine pentru că și eu am fost alături de el”, a declarat Orban. „Când sunt convins ca PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are legătură cu partidul istoric, sunt gata să creez o construcție politică care să continue trecutul Partidului Național Liberal. Cei care conduc astăzi nu au nicio legătura cu PNL. Întotdeauna am susținut lucruri fundamentale care au făcut parte din istoria PNL și nu avem voie să renunțăm”, a mai spus fostul președinte al liberalilor. Și Liviu Dragnea, proaspăt ieșit din pușcărie a declarat că are de gând să-și înființeze propriul partid. 

CITEȘTE Și: Au început consultările la Cotroceni. USR a intrat la discuții

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
cub botez tort liam png
meghan markle jpg
reghe corina caciuc jpeg
cub botez reghecampf caciuc png
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
visarion alexa
Dacia 500 Lastun FOTO RAR Vaslui (3) jpg
image
image
image
image
Hunedoara Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (18) jpg
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
meghan markle jpg
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
rafila jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg