O clădire istorică din București intră în reabilitare. Lucrările vor crea haos în trafic

Ultima actualizare:

Clădirea Hanului Solacolu, o sursă de pericol public din inima Bucureștiului, va fi în cele din urmă supusă unui proces amplu de reabilitare. Cu toate acestea, demararea lucrărilor aduce cu sine un adevărat haos în centrul Capitalei.

Hanul Solacolu a fost, de fapt, o fabrică de paste / foto: wikipedia
Hanul Solacolu a fost, de fapt, o fabrică de paste / foto: wikipedia

Planurile de punere în siguranță a Hanului Solacolu vor implica închiderea Căii Moșilor pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, începând de săptămâna viitoare.

Restricțiile au fost deja impuse, iar traficul rutier este blocat pe porțiuni ale Căii Moșilor între Bulevardul Carol I și strada Paleologu. În plus, linia de tramvai 21 a fost redirecționată pe un singur fir de circulație.

Lucrările de reabilitare, esențiale pentru conservarea monumentului istoric

Aceste lucrări sunt esențiale pentru conservarea monumentului istoric, aflat într-o stare avansată de degradare încă din 2015, când oamenii străzii au folosit clădirea ca adăpost și au provocat incendii repetate. Primăria a preluat proprietatea clădirii acum doi ani pentru a iniția aceste lucrări de reabilitare.

Clădirea, care are o vechime de 160 de ani, suferă de deteriorarea constantă a tencuielii, iar zona a devenit evitată de locuitorii orașului de mulți ani. După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, estimată la aproximativ 10 luni conform declarațiilor primăriei, va începe faza efectivă de restaurare a Hanului Solacolu, conform planurilor inițiale.

Această etapă a șantierului se așteaptă să dureze câțiva ani, poate chiar doi-trei, după care autoritățile locale vor trebui să decidă asupra utilizării viitoare a acestui important monument istoric.

Hanul Solacolu, a fost, de fapt, o fabrică

Hanul Solacolu, denumit în mod inadecvat han, a fost inițial o fabrică de paste din București, situată pe Calea Moșilor, o arteră comercială folosită pentru a lega Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiului de cea mai mare piață din oraș, piața Obor, care este încă în funcțiune. Arhitectura sa îmbină elemente tradiționale cu puține influențe occidentale.

Clădirea Hanului Solacolu a fost ridicată în 1859 de către frații Solacoglu, negustori originari din Sviștov, Bulgaria, care s-au stabilit în Țara Românească. Hanul a fost locuința lui Liuben Karavelov, un lider al emigrației revoluționare bulgare, în perioada anterioară războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, în care au participat și voluntari bulgari. Acest aspect este consemnat pe o placă comemorativă amplasată în zonă de Ambasada Bulgariei.

În anii 1990, autoritățile orașului au evacuat persoanele care locuiau ilegal în Hanul Solacolu, iar se aștepta începerea procesului birocratic de restaurare a clădirii.

Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. În 2003, hanul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu, iar în 2007, au fost evacuate persoanele cunoscute sub numele de "chiriași", care se implicau în activități ilegale, în special prostituție, în interiorul clădirii hanului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net