O fostă profesoară este din nou elevă la 88 de ani. Pasiunea ei este pictura

Ultima actualizare:

    Maria Gheorghe  realizează şi icoane
Maria Gheorghe realizează şi icoane

Maria Gheorghe, fostă învăţătoare şi profesoară de Limba şi literatura română, este din nou elevă! La 88 de ani, femeia studiază la clasa de pictură a Şcolii de Arte din Galaţi. Îndrăgostită de artele plastice şi dornică să înveţe, ea spune că, „dacă nu aş face asta, aş sta la coadă la psihiatru“.

A lucrat o viaţă cu elevii! Maria Gheorghe (88 de ani) a urmat cursurile Facultăţii de Filologie-Filosofie-Istorie din Iaşi, fiind învăţătoare şi profesor de română la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, apoi dascăl şi director la Liceul „Costache Negri“ din acelaşi oraş.  

Pensionara desluşeşte secretele  picturii cot la cot cu cei mici
Pensionara desluşeşte secretele picturii cot la cot cu cei mici

Marea sa pasiune este pictura, iar din 2016 e membru al Asociaţiei Internaţionale a Pictorilor. În 1992 a redevenit elevă, după ce s-a înscris la clasa de pictură a Şcolii de Arte din Galaţi şi, pentru că îi place atât de mult, continuă să vină şi astăzi pentru a lua lecţii. „Vă spun sincer că dacă nu mă motiva doamna Olimpia Ştefan, profesoara de la clasa de pictură, nu mai continuam“, povesteşte Maria, care recunoaşte că este dependentă de încurajări, chiar şi la vârsta sa. 

Alături de Olimpia Ştefan,  profa de pictură
Alături de Olimpia Ştefan, profa de pictură

Fosta profesoară se simte în elementul său printre copiii şi adolescenţii care vin la clasa de pictură a Şcolii de Arte din Galaţi. „Dacă n-aş face asta, aş sta la coadă la psihiatru. Implicarea mea în pictură înseamnă viaţă, dar şi relaxare intelectuală şi informare în acelaşi timp“, explică Maria pentru “Weekend Adevărul”. Ea discută cu elevii de la clasă şi despre gramatică şi literatură, ţinând cont de experienţa sa ca profesor. “Când vine la oră, spune mai întâi că nu poate, iar apoi face nişte lucruri pe care mulţi, mai tineri, nu reuşesc să le facă“, o laudă Olimpia Ştefan, profesor de pictură la Şcoala de Arte din Galaţi şi o pictoriţă foarte cunoscută, pe eleva de 88 de ani. De asemenea, Maria Gheorghe creează costume populare şi a fost premiată pentru prestaţia Teatrului de Păpuşi din Galaţi, pe care l-a coordonat mulţi ani. Acum, printre multe alte activităţi, intenţionează să organizeze periodic spectacole cu păpuşi pentru copii la o biserică din Galaţi. 

Maria Gheorghe n-a ezitat niciodată când a fost vorba să înveţe lucruri noi. De pildă, a decis să renunţe o perioadă la catedră pentru a învăţa croitorie, la Bucureşti. „Am spus că trebuie să învăţ şi o altă meserie, considerând că profesia de dascăl nu este de ajuns“, ne spune simplu artista, care cântă şi la pian şi muzicuţă.

Click! Spune

De-a lungul anilor, Maria Gheorghe a organizat mai multe expoziţii personale şi de grup, atât cu picturi, cât şi cu icoane. Multe dintre lucrările sale au fost cumpărate în 2018 la o casă de licitaţii din SUA, iar pe altele le-a donat unor spitale şi locaşuri de cult. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net