O navă s-a scufundat, alte 40 plutesc în derivă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Clipe de coşmar pentru marinarii de pe navele captive în gheţurile Dunării. Ruperea unui pod de gheaţă, în noaptea de duminică spre luni, i-a adus faţă în faţă cu moartea. O navă încărcată cu cereale, având doi marinari la bord, s-a scufundat, iar alte 40 sunt în pericol de a fi înghiţite de fluviu.

Incidentul s-a petrecut la Chiciu, în apropiere de Călăraşi. Mai multe barje au fost împinse de gheaţă şi au lovit tot ce au întâlnit în cale, după ce un pod de gheaţă s-a rupt.

Cei doi marinari aflaţi la bordul navei care se scufunda au reuşit să se salveze în ultimul moment, sărind în apă. Zeci de nave şi ambarcaţiuni mici au fost aruncate în mal sau purtate în larg, la fel ca nişte bărcuţe de hârtie.

simeon stalpnicul png

Nici iahtul familiei Naghi, care deţine fabrica de mezuluri Aldis, nu a scăpat neavariat. Căpitanul navei Dunav Constanţa, Vasile Porumb, povesteşte clipele de groază prin care a trecut, luni dimineaţă, la ora 03.00, când i-a lovit un convoi de  barje, în apropiere de Chiciu.

Nava pe care se afla împreună cu un timonier-mecanic este acum periculos de înclinată şi riscă să se scufunde. Oamenii au cerut ajutor la autorităţi şi încearcă să scoată apa din navă cu motopompele.

„Ultimele două nopţi au fost de groază pentru noi. N-am dormit o secundă. Presimţeam că va fi rău. Duminică noapte a fost un zgomot înfiorător. Se auzeau vuiete, urlete când au început să se mişte blocurile de gheaţă. Am sunat imediat la Căpitănie pentru a anunţa ce se întâmplă şi am primit ordin să părăsim nava. «Luaţi actele şi salvaţi-vă!». Atât ni s-a spus", ne-a declarat Vasile Porumb. Acesta spune că a avut mare noroc pentru că au scăpat cu viaţă. „Am fost mai aproape de mal. Dar şi aşa, tot am fost loviţi", spune căpitanul.

România, traversată iar de un front atmosferic de la Polul Nord

Tocmai de la Polul Nord vine un front de aer foarte rece, care "întoarce" iarna pentru două zile. Temperaturile coboară sub valorile normale pentru această dată, între minus 5 şi 5 grade, ziua. La noapte, în depresiuni, vor fi chiar şi minus 18 grade, iar în sudul ţării cel mult 3 grade.

În Transilvania, Moldova şi Dobrogea, vor fi ninsori slabe, iar în sudul ţării sunt posibile ploi trecătoare. Şi în Bucureşti vremea se răceşte. Temperatura aerului nu va urca mai sus de 3-4 grade, iar spre seară vor fi condiţii de fulguială.

Mâine, frigul se domoleşte, precipitaţiile vor fi tot mai puţine, iar la 1 martie va mirosi a primăvară: maxime între 0 şi 10 grade şi minime între minus 6 şi 2 grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net