O nouă metodă de înșelăciune face ravagii în România! Țeapa de tip „agentul BNR”. Cum acționează escrocii
S-a ajuns departe! Se fac fraude in numele BNR, dar și a politiei. Noua schema de inselaciune: presupusa "agentă de la poliţie" susţine că un infractor internaţional căutat prin Interpol s-ar fi prezentat la o bancă din România şi ar fi încercat să contracteze un împrumut folosind identitatea persoanei vizate. Victima este redirecționată către un fals specialist BNR.

Cum sunt păcăliți oamenii
Totul începe cu un apel telefonic: o presupusă "agentă de poliție” informează victima că un infractor internațional, căutat prin Interpol, ar fi încercat să contracteze un împrumut la o bancă din România folosindu-i identitatea. Sub pretextul unei anchete urgente, victima este rugată să colaboreze "în interesul justiției”.
În scurt timp, apelul este preluat de un așa-zis specialist de la BNR, care oferă asistență pentru a proteja conturile bancare sau pentru a verifica anumite tranzacții suspecte. În realitate, este vorba despre o înșelătorie bine pusă la punct, în care victimele sunt manipulate să ofere date sensibile sau chiar să transfere bani către conturile controlate de escroci.
Fraudele devin din ce în ce mai sofisticate
BNR și Poliția Română atrag atenția că nu desfășoară astfel de investigații prin telefon și nu solicită cetățenilor date personale sau bancare. Reprezentanții instituțiilor menționează că astfel de apeluri trebuie raportate imediat la 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție. Specialiștii în securitate cibernetică avertizează că metodele de fraudă devin din ce în ce mai sofisticate, mizând pe frică și presiune psihologică. Cetățenii sunt sfătuiți să rămână vigilenți, să nu divulge informații sensibile prin telefon și să verifice întotdeauna autenticitatea apelurilor primite.
„M-au făcut să cred că sunt într-un film polițist (...)"
O femeie din București a fost apelată de o presupusă "agentă de la Poliția Română” care i-a spus că datele ei personale au fost folosite de un infractor internațional urmărit de Interpol. Acesta ar fi încercat să contracteze un credit la o bancă din Capitală. Femeii i s-a cerut "colaborarea cu ancheta”, fiind ulterior transferată către un așa-zis expert de la BNR.
Sub pretextul protejării contului bancar, i s-a solicitat să transfere suma de 15.000 de lei într-un cont sigur. „M-au făcut să cred că sunt într-un film polițist. Totul părea real: vocea, detaliile, chiar și așa-zisele legitimații prezentate prin e-mail. Din păcate, am realizat prea târziu că era o înșelătorie”, a povestit victima sub protecția anonimatului.
Cum să te protejezi
Banca Națională a României a dezmințit categoric orice implicare în astfel de practici: „BNR nu are atribuții legate de gestionarea directă a conturilor personale ale cetățenilor și nu solicită niciodată telefonic informații confidențiale. Reiterăm importanța informării corecte și a protejării datelor bancare personale”, a transmis într-un comunicat oficial reprezentantul Direcției de Comunicare a BNR.
Experții în securitate digitală recomandă să nu divulgați niciodată coduri PIN, parole sau date bancare prin telefon, nu efectuați transferuri la solicitarea unor persoane necunoscute, indiferent de pretext. Verificați întotdeauna numărul apelantului și cereți un contact oficial. Dacă aveți suspiciuni, închideți apelul și sunați la 112 sau mergeți la cea mai apropiată secție de poliție.