O rait─â pe Monitorul Pre╚Ťurilor ├«╚Ťi arat─â c├ót de mult s-a scumpit m├óncarea

25 ianuarie 2018
simeon stalpnicul png
Scumpirea carburan╚Ťilor, instabilitatea cursului valutar, dar ╚Öi cre╚Öterile salariale au ca efect scumpirea alimentelor

M├óncarea s-a scumpit, dar pu╚Ťini stau s─â calculeze c├ót de mult ├«i afecteaz─â cre╚Öterea pre╚Ťului fiec─ârui aliment. Monitorul Pre╚Ťurilor bunurilor de larg consum, instrument prin care bucure╚Ötenii pot compara pre╚Ťurile principalelor alimente, ├«╚Ťi arat─â c├ót de mult pl─âte╚Öti acum pentru un co╚Ö de cump─âr─âturi, ├«n compara╚Ťie cu luna noiembrie a anului 2016.

La un an ╚Öi o lun─â de la lansarea platformei online monitorulpreturilor.info, m├óncarea are alt gust dec├ót cel pe care ├«l ╚Ötiam. E mult mai ÔÇ×piperat─âÔÇŁ ╚Öi arde r─âu la buzunar. Instrumentul de comparat pre╚Ťurile alimentelor, lansat ├«n 24 noiembrie 2016 de Consiliul Concuren╚Ťei, ne ofer─â azi o imagine exact─â a evolu╚Ťiei pre╚Ťurilor principalelor produse alimentare pe care le cump─âr─â rom├ónii. La momentul lans─ârii site-ului, cei care c─âutau cel mai ieftin co╚Ö de alimente ├«n magazinele din Bucure╚Öti aveau parte de pre╚Ťuri care nu ├«i b─âgau ├«n sperie╚Ťi. La acea vreme, Taxa pe Valoare Ad─âugat─â (TVA) la alimente era 20%. ├Än ciuda acestui fapt, pentru un co╚Ö de cump─âr─âturi format din ╚Öunc─â de Praga (1 kg), sm├ónt├ón─â 12% (900 gr.), f─âin─â alb─â superioar─â (1 kg), crenvursti de pui (1 kg), spaghete (500 gr.), mu╚Ötar de mas─â (300 gr.) pl─âteau 48,77 de lei. Rezultatul simul─ârii este pentru un supermarket din Sectorul 1, care a oferit cel mai mic pre╚Ť la produsele selectate. ├Än ianuarie 2018, acelea╚Öi produse cost─â 63 de lei. Vezi imaginea de mai jos!

simeon stalpnicul png

├Än imagine pute╚Ťi vedea dou─â tipuri de pre╚Ť: pre╚Ť produs (c├ót cost─â produsul standard) ╚Öi pre╚Ť echivalent (c├ót cost─â acela╚Öi produs, dar la gramajul existent ├«n magazin).

Exemplu:

Produsul standard Lapte la un litru (selectat de Consiliul Concuren╚Ťei) cost─â 5 lei ÔÇô pre╚Ť produs. Magazinul X nu are la v├ónzare, la un moment dat, produsul Lapte la un litru, dar are produsul Lapte la 900 de mililitri, care cost─â 4,4 lei - pre╚Ť echivalent. ├Än final, cel care conteaz─â ╚Öi pe care ├«l vei pl─âti la casa de marcat este pre╚Ťul echivalent, fiindc─â este calculat pentru produdele care se g─âsesc efectiv la raft ├«n ziua respectiv─â.  

De╚Öi azi TVA pentru alimente este 19%, produsele alimentare sunt mai scumpe dec├ót acum un an. Dac─â ├«n noiembrie 2016, cel mai ieftin co╚Ö de cump─âr─âturi format din produsele: carne de porc ╚Öi pulp─â (1 kg), ca╚Öcaval de vac─â 25% vidat (480 gr.), Lapte proasp─ât ├«n cutie de carton (1 l, 1,5% gr─âsime), f─âin─â alb─â superioar─â (1 kg), zah─âr Cristal (1 kg), legume congelate amestec mexican (450 gr.) costa 34,16 lei la un supermarket din Sectorul 6, ├«n ianuarie 2018 acela╚Öi co╚Ö cost─â 44,19 lei. Evolu╚Ťia pre╚Ťurilor este evident─â. Important de remarcat este c─â la un an distan╚Ť─â de la prima selec╚Ťie, acest retailer nu mai are la v├ónzare acelea╚Öi produse, la cantit─â╚Ťile din lista standard. Asta ├«nseamn─â c─â a oferit pre╚Ťuri echivalente pentru produse asem─ân─âtoare.

simeon stalpnicul png

├Än aceast─â simulare pute╚Ťi vedea c─â oferta supermarketului din zona Tudor Vladimirescu este datat─â 18 ianuarie 2018. Acest lucru ├«nseamn─â c─â din acea zi nu au mai avut loc modific─âri de pre╚Ť pentru produsele selectate. Sau, cel pu╚Ťin a╚Öa deducem, de vreme ce retailerii sunt obliga╚Ťi s─â intervin─â ├«n platforma online de fiecare dat─â c├ónd modific─â pre╚Ťurile la raft.

Ce caut─â rom├ónii pe Monitorul Pre╚Ťurilor

Cele mai c─âutate produse pe platforma online realizat─â de Consiliul Concuren╚Ťei sunt uleiul, zah─ârul ╚Öi carnea de porc. De c├ónd pre╚Ťul untului ╚Öi ou─âlor a luat-o ├«n sus, la sf├ór╚Öitul anului trecut, ╚Öi aceste produse sunt ├«n topul c─âut─ârilor. Platforma online a fost realizat─â pentru a servi ca mijloc de informare ╚Öi comparare a pre╚Ťurilor pentru cump─âr─âtorii din Capital─â, ├«ns─â Consiliul Concuren╚Ťei ╚Öi-a manifestat dorin╚Ťa de a o extinde la nivel na╚Ťional. Deocamdat─â, institu╚Ťia nu a identificat finan╚Ťarea necesar─â realiz─ârii acestui deziderat.

fuego iubita2 png
razvan si irina fodor
andreea tonciu png
cub maria tonciu mama png
andreea banica
roxana nemes png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
vaccin covid jpg
vladimir putin picior png
Bayraktar TB2 Runway jpg
variola maimutei 2 jpg
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg