O raită pe Monitorul Prețurilor îți arată cât de mult s-a scumpit mâncarea

Ultima actualizare:

    Scumpirea carburanților, instabilitatea cursului valutar, dar și creșterile salariale au ca efect scumpirea alimentelor
Scumpirea carburanților, instabilitatea cursului valutar, dar și creșterile salariale au ca efect scumpirea alimentelor

Mâncarea s-a scumpit, dar puțini stau să calculeze cât de mult îi afectează creșterea prețului fiecărui aliment. Monitorul Prețurilor bunurilor de larg consum, instrument prin care bucureștenii pot compara prețurile principalelor alimente, îți arată cât de mult plătești acum pentru un coș de cumpărături, în comparație cu luna noiembrie a anului 2016.

La un an și o lună de la lansarea platformei online monitorulpreturilor.info, mâncarea are alt gust decât cel pe care îl știam. E mult mai „piperată” și arde rău la buzunar. Instrumentul de comparat prețurile alimentelor, lansat în 24 noiembrie 2016 de Consiliul Concurenței, ne oferă azi o imagine exactă a evoluției prețurilor principalelor produse alimentare pe care le cumpără românii. La momentul lansării site-ului, cei care căutau cel mai ieftin coș de alimente în magazinele din București aveau parte de prețuri care nu îi băgau în sperieți. La acea vreme, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) la alimente era 20%. În ciuda acestui fapt, pentru un coș de cumpărături format din șuncă de Praga (1 kg), smântână 12% (900 gr.), făină albă superioară (1 kg), crenvursti de pui (1 kg), spaghete (500 gr.), muștar de masă (300 gr.) plăteau 48,77 de lei. Rezultatul simulării este pentru un supermarket din Sectorul 1, care a oferit cel mai mic preț la produsele selectate. În ianuarie 2018, aceleași produse costă 63 de lei. Vezi imaginea de mai jos!

simeon stalpnicul png

În imagine puteți vedea două tipuri de preț: preț produs (cât costă produsul standard) și preț echivalent (cât costă același produs, dar la gramajul existent în magazin).

Exemplu:

Produsul standard Lapte la un litru (selectat de Consiliul Concurenței) costă 5 lei – preț produs. Magazinul X nu are la vânzare, la un moment dat, produsul Lapte la un litru, dar are produsul Lapte la 900 de mililitri, care costă 4,4 lei - preț echivalent. În final, cel care contează și pe care îl vei plăti la casa de marcat este prețul echivalent, fiindcă este calculat pentru produdele care se găsesc efectiv la raft în ziua respectivă.  

Deși azi TVA pentru alimente este 19%, produsele alimentare sunt mai scumpe decât acum un an. Dacă în noiembrie 2016, cel mai ieftin coș de cumpărături format din produsele: carne de porc și pulpă (1 kg), cașcaval de vacă 25% vidat (480 gr.), Lapte proaspăt în cutie de carton (1 l, 1,5% grăsime), făină albă superioară (1 kg), zahăr Cristal (1 kg), legume congelate amestec mexican (450 gr.) costa 34,16 lei la un supermarket din Sectorul 6, în ianuarie 2018 același coș costă 44,19 lei. Evoluția prețurilor este evidentă. Important de remarcat este că la un an distanță de la prima selecție, acest retailer nu mai are la vânzare aceleași produse, la cantitățile din lista standard. Asta înseamnă că a oferit prețuri echivalente pentru produse asemănătoare.

simeon stalpnicul png

În această simulare puteți vedea că oferta supermarketului din zona Tudor Vladimirescu este datată 18 ianuarie 2018. Acest lucru înseamnă că din acea zi nu au mai avut loc modificări de preț pentru produsele selectate. Sau, cel puțin așa deducem, de vreme ce retailerii sunt obligați să intervină în platforma online de fiecare dată când modifică prețurile la raft.

Ce caută românii pe Monitorul Prețurilor

Cele mai căutate produse pe platforma online realizată de Consiliul Concurenței sunt uleiul, zahărul și carnea de porc. De când prețul untului și ouălor a luat-o în sus, la sfârșitul anului trecut, și aceste produse sunt în topul căutărilor. Platforma online a fost realizată pentru a servi ca mijloc de informare și comparare a prețurilor pentru cumpărătorii din Capitală, însă Consiliul Concurenței și-a manifestat dorința de a o extinde la nivel național. Deocamdată, instituția nu a identificat finanțarea necesară realizării acestui deziderat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net