O tânără din Argeș face torturi cu proverbe românești. Facultatea pe care a urmat-o n-are nici o legătură cu cofetăria!

Maestru în prepararea produselor de cofetărie! O argeşeancă a obţinut premiul cel mare la GastroPan - categoria „Piesă decorativă”. Lucrarea Ralucăi Ţîrcomnicu a impresionat juriul şi a fost compusă din proverbe româneşti, redate prin produse dulci, scrie adevarul.ro.

O tânără care excelează  în arta cofetăriei:  Raluca Ţîrcomnicu. Foto: arhiva personala
O tânără care excelează în arta cofetăriei: Raluca Ţîrcomnicu. Foto: arhiva personala

Competiţie acerbă! Cea de-a XV-a ediţie GastroPan s-a derulat la Braşov, între 14 şi 16 martie, fiind cel mai mare târg de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică organizat pe piaţa autohtonă de profil.

Raluca a câștigat un nou premiu cu un tort cu 11 proverbe

Raluca Ţîrcomnicu, în vârstă de 41 de ani, a obţinut un nou premiu important la secţiunea cofetărie. Piteşteanca a impresionat la concursul care a avut ca tematică basmele, folclorul şi tradiţiile româneşti. Participanţii au izbutit să aducă în prim-plan frumuseţea poveştilor populare. Raluca a folosit mai multe proverbe româneşti, pe care le-a evidenţiat, în lucrarea sa, prin pastă de zahăr şi vafă. „Am căutat proverbe pe care le pot reda vizual în lucrare. În cele din urmă au fost nouă intenţionate şi două din întâmplare, adică mi-am dat seama după ce am terminat lucrarea că pot fi interpretate detalii din planşă ca fiind proverbe”, povesteşte Raluca. A ieşit o adevărată operă de artă, la care a muncit timp de o săptămână şi jumătate. „Îmi place mult să lucrez cu pastă de zahăr, în general torturi cu structură, care sfidează gravitaţia, dar iubesc şi figurinele. Îmi place să pictez, dar şi să folosesc vafa”, mărturiseşte designerul de cofetărie.

Atentă la  ultimele  detalii  înaintea  concursului. Foto: arhiva personala
Atentă la ultimele detalii înaintea concursului. Foto: arhiva personala

Elementele de pornire au fost dracul şi cioara. S-a construit în jurul lor, iar în final au fost ilustrate mai multe proverbe. „La drac sunt două proverbe asociate, aşa că i-am făcut şi banul din ochi. Apoi a fost cioara. Pentru că îmi place mult să fac torturi «cu ochi». Mi se pare că dau viaţă lucrării”, spune Raluca.

Lucrarea tinerei redă  nu mai puţin de 11 proverbe. Foto: arhiva personala
Lucrarea tinerei redă nu mai puţin de 11 proverbe. Foto: arhiva personala

Publicul a fost provocat să descopere proverbele româneşti ascunse în lucrare. Astfel, pe lângă cele nouă proverbe gândite de autorul lucrării, au mai apărut două interpretate de privitori. Cele nouă proverbe ilustrate de Raluca sunt: „Fă-te frate cu dracul până treci puntea”, „Banu-i ochiul dracului”, „Prins cu cioara vopsită”, „Râde ciob de oală spartă”, „Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”, „Nu pune carul înaintea boilor”, „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, „Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul” şi „Peştele de la cap se împute”. Iar cele două proverbe „neintenţionate” interpretate de privitori sunt „Cu o floare nu se face primăvară” şi „Apa trece, pietrele rămân”.

Piteșteanca, bucuroasă după performanța obținută la secțiunea cofetărie. Foto: arhiva personala
Piteșteanca, bucuroasă după performanța obținută la secțiunea cofetărie. Foto: arhiva personala

Angajată la hoteluri de top din Paris şi din Londra

Absolventă a Facultăţii de Limbi Străine de la Universitatea din Piteşti, specializarea Franceză - Engleză, în 2005, Raluca Ţîrcomnicu a lucrat timp de nouă ani în funcţii importante la mai multe hoteluri de top din Paris şi din Londra. S-a întors în ţară acum opt ani, iar apoi şi-a deschis, la Piteşti, un laborator de cofetărie, unde transformă torturile sale în adevărate poveşti. Raluca deţine o diplomă de Master Cake Designer, obţinută în Anglia, şi a participat la cursuri, tabere şi competiţii cu cei mai mari decoratori în domeniu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
image
actualitate.net
image
actualitate.net