O tonă de cocaină şi trei traficanţi au dispărut fără urmă
Cei doi sârbi care au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup organizat în „Dosarul drogurilor din Marea Neagră“, făceau parte dintr-un grup mai mare, format din cinci persoane, din care trei au reuşit să scape. Nu asta e singura pagubă, ci încă o tonă de cocaină care a dispărut fără urmă.
La sfârşitul lunii martie, o ştire venită de la capătul ţării inflama opinia publică: o barcă plină cu droguri s-a răsturnat la Sfântu Gheorghe, aproape de gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. O parte din cantitatea de cocaină a fost recuperată de la Sfântu Gheorghe şi a ajuns la Zebil, informează adevarul.ro. Aici, în curtea unei firme, ea a fost mutată în alte mijloace de transport şi distribuită în ţară. Deşi un paznic a văzut totul şi a anunţat oamenii legii, aceştia au acţionat cu întârziere şi au ratat capturarea unei tone de droguri.
Alte două tone au fost capturate de poliţişti din ambarcaţiunea răsturnată sau ulterior de pe plajele româneşti şi bulgăreşti. Fostul proprietar al ambarcaţiunii care s-a răsturnat a dezvăluit anchetatorilor faptul că traficanţii, cărora le-a vândut nava la 13 martie în Mangalia, au depăşit capacitatea de încărcare, greşeală care a dus la naufragierea ambarcaţiunii. Localnicii spun că în acea perioadă au fost furtuni pe mare. Pentru preluarea coletelor cu droguri, traficanţii au mai achiziţionat o barcă „Beneteau Antares“ cu motor Yamaha de 200 CP înmatriculată cu nr. 026-MC şi un peridoc, conform declaraţiilor administratorului unui parking de ambarcaţiuni, citat în rechizitoriu.
Din grupul infracţional au făcut parte cel puţin cinci persoane, dintre care una era femeie, aşa cum reiese din rechizitoriul oamenilor legii, care au reuşit să aducă probe şi să-i prindă doar pe cei doi sârbi. Ca mijloace de probă au fost folosite declaraţiile martorilor, înregistrările camerelor de luat vederi, interceptări. Nici unul dintre cărăuşii drogurilor nu părea să aibă experienţă suficientă pentru astfel de activităţi infracţionale. Cu toate acestea, au fost cu un pas în faţa oamenilor legii din România şi au dispărut cu aproape o tonă de cocaină de cea mai bună calitate, scrie adevarul.ro.
În mica aşezare de la marginea Deltei, Sfântu Gheorghe, răsturnarea bărcii pline cu droguri a schimbat ritmul de viaţă al localnicilor. Toţi cei care au avut de-a face într-un fel sau altul cu cei cinci traficanţi au dat cu subsemnatul.
Mărturiile lor se regăsesc în rechizitoriu. O vânzătoare de la magazinul sătesc din Sfântu Gheorghe a povestit că la data de 17 martie, doi bărbaţi cazaţi la o pensiune din zonă au cerut să cumpere toţi sacii de rafie pe care îi avea pe stoc, femeia oferindu-i doar 28 de sacoşe de rafie, ultimele din magazie. Aceeaşi martoră le-a spus anchetatorilor că, în timp ce cei cinci se aflau pe terasa magazinului, femeia care făcea parte din grupul infracţional i-a cerut să verifice pe telefonul mobil temperatura şi viteza vântului. Cei cinci străini, care vorbeau spaniola în marea parte a timpului, s-au cazat la o pensiune din localitate şi apoi s-au înregistrat la Poliţia de Frontieră spunând că au venit să pescuiască. Numai că ei nu se comportau nici ca pescarii, nici ca turiştii. Îmbrăcaţi elegant, în haine de oraş, prezenţa lor le-a părut suspectă oamenilor locului din prima clipă.
Sârbii s-au întors după 50 de minute să recupereze drogurile
Sârbii K.T. și C.N. au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup organizat în „Dosarul drogurilor din Marea Neagră“. Dar cum au ajuns poliţiştii pe urmele sârbilor?
În satul Zebil, din comuna tulceană Sarichioi, cărăuşii au oprit, în plină noapte, în curtea unei staţii de betoane. Au parcat acolo o utilitară Opel Movano şi au coborât din autovehicul certându-se pe un ton aprins. Procurorii cred că neînţelegerea a fost generată tocmai de cantitatea de droguri „subdimensionată“ pe care au transportat-o până acolo. „S-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăți, ei neștiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja din dreptul localității Sfântu Gheor-ghe“, se arată în rechizitoriul citat de adevarul.ro.
Ulterior, au urcat în două TIR-uri şi au plecat spre Tulcea. Toate aceste informaţii au fost furnizate în anchetă de către un paznic care a observat tot. După ce sârbii au plecat, bărbatul s-a uitat în dubiţă şi a observat 30 de saci de rafie „îmbrăcaţi“ în veste de salvare. Paznicul a luat un pachet la întâmplare şi l-a dus şefului postului de poliţie din Sarichioi.
În rechizitoriul DIICOT se mai arată că sârbii s-au întors cu cele două TIR-uri după aproximativ 50 de minute, au încărcat toată marfa din autoutilitară într-unul dintre TIR-uri şi au plecat. Când în sfârşit au ajuns şi poliţiştii, n-au mai găsit în dubiţa Opel decât hârtie igienică şi câteva mănuşi chirurgicale. Ulterior, pachetul capturat de paznic a fost analizat de criminalişti. Avea dimensiunile de
24X14X4 cm, era introdus într-un balon de cauciuc de culoare roșie și apoi învelit în folie de plastic pe care era aplicată inscripția „Cartier“. “În pachet se afla cantitatea de 1000,5 grame de cocaină“, se mai arată în rechizitoriul DIICOT. Tot procurorii mai estimează că în cei 30 de saci de rafie se găsea aproximativ o tonă de cocaină.
În dimineața zilei de 23 martie unul dintre sârbi a fost prins pe raza orașului Bușteni, oamenii legii negăsind nimic în mașina cu care se deplasa. Cel de-al doilea cetăţean sârb a fost reţinut pe 24 martie, în timp ce încerca să părăsească România prin punctul de trecere al frontierei de la Porţile de Fier. Autorităţile au găsit şi cele două TIR-uri care au plecat din Zebil, dar nici un gram din cocaina transportată. Surse din cadrul DIICOT spun că anchetatorii consideră că cele 1.000 kg de cocaină au fost ascunse undeva pe teritoriul României şi că anchetatorii încă le caută. Până la sfârşitul lunii martie, s-au mai recuperat de pe litoralul românesc şi bulgăresc alte câteva zeci de colete de cocaină cu concentraţie extrem de ridicată, cântărind în total aproximativ o tonă.