„Oboseala pandemiei”, cauza pentru care oamenii nu mai respectă regulile


    Oamenii au obosit să mai fie vigilenți și să mai respecte regulileFoto: Pixabay
Oamenii au obosit să mai fie vigilenți și să mai respecte regulileFoto: Pixabay

Numărul de cazuri de Covid-19, atât de la nivel național, cât și european, a crescut din cauză că oamenii nu respectă regulile. De ce? Specialiștii OMS au găsit explicația: „oboseala pandemiei”. Mai exact, oamenii și-au pierdut motivația de a mai asculta recomandările. Raportul publicat recent de OMS arată că o astfel de demotivație e firească și de așteptat în acest stadiu al crizei. Începem să ne obișnuim cu virusul și nu ne mai sperie, apare dorința de libertate sau suntem revoltați de pierderile financiare suferite.

„Mai multe componente legate de motivația individuală au fost puternic afectate de longevitatea situației pandemice. În primul rând, amenințarea percepută a virusului poate scădea pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cu existența sa - chiar dacă datele epidemiologice arată că riscul poate, de fapt, să crească. În același timp, pierderile generate de blocări și restricții cresc în timp, având consecințele personale, sociale și economice. Pentru unii oameni, echilibrul se poate schimba, iar costurile percepute ale reacției la pandemiei pot începe să depășească riscurile percepute legate de virus. În al doilea rând, dorința firească de autodeterminare și libertate poate crește pe măsură ce restricțiile continuă pentru o lungă perioadă de timp, impun inconveniente în viața de zi cu zi sau se schimbă continuu în felul în care oamenii simt că nu prea au control”, se arată în raportul OMS, citat de ziare.com.

Ne așteptam să treacă mai repede, dar nu a trecut

Situația e explicată de Toma Pătrașcu, autor al cărții „Povestiri despre epidemii și vaccinuri”: „Să ne gândim la Primul Război Mondial. Toate armatele, când au intrat în război, se așteptau ca până la Crăciun să fie acasă. Oamenii au plecat pe front în august cu această așteptare, iar șocul a fost mare când au descoperit că de Crăciun sunt încă în tranșee și nu acasă. Și războiul a durat oficial patru ani și jumătate”. Așa s-a întâmplat și cu această pandemie – am crezut că „lupta” și restricțiile vor dura puțin și iată că ne-a dat stricat tot anul 2020.

cub andreea antonescu png
gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
rebeca pascu jpg
horoscop zilnic gemeni jpeg
Chefi la cutite 4 Foto Antena 1 JPG
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub puya tudor chirilă png
trenul regal jpg
Turist FOTO salvamont Bușteni jpg
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
image
image
image
image
Regina Elisabeta a II a jpg
gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
foto1 original reuniunea liderilor 28 noiembrie 2022 016 jpg
foto 9  pisanii (facebook) jpg
trenul regal jpg
pelerinaj jpg