Onţanu şi-a făcut „armată” de voluntari pentru marele cutremur
Peste o mie de persoane au fost instruite în perioada septembrie-noiembrie cum să gestioneze o situaţie de criză, cum să mobilizeze toate resursele în situaţii de urgenţă şi să stingă incendii. Din luna ianuarie a anului viitor, cei peste o mie de salvatori vor fi instruiţi să caute supravieţuitori sub dărâmături, să acorde ajutor medical de urgenţă şi să gestioneze resursele alimentare ale populaţiei în caz de dezastre. O parte a voluntarilor instruiţi provin din rândul personalului militar disponibilizat, în rezervă sau în retragere al Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi din alte structuri de ordine publică şi apărare.
Restul grupului e format din militari activi, voluntari ai organizaţiilor nonguvernamentale, preşedinţi şi administratori de bloc, elevi şi studenţi. Divizia Civică Voluntară de Educaţie şi Instruire pentru Situaţii de Urgenţă, cum a fost botezată de edilii sectorului 2, funcţionează ca o mică armată. Este condusă de un comandant, are un locţiitor, un şef de stat major şi un director general. Divizia are mai multe departamente în subordine, dar în caz de dezastre ea se subordonează celorlalte forţe specializate în intervenţii de urgenţă (Armata, Pompierii, Ambulanţa, Poliţia etc).
Divizia Civică a fost creată pentru a oferi suport salvatorilor în caz de dezastre naturale. Zona Capitalei este una cu risc ridicat de cutremure, incendii, vijelii şi alte calamităţi, iar aportul acestei forţe de intervenţie va duce la creşterea şanselor de salavare a victimelor şi limitarea pagubelor materiale.Pentru a explica necesitatea înfiinţării acestui corp de voluntari, edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, a făcut o comparaţie între modul în care au intervenit japonezii în timpul cutremurului şi modul în care au „bâjbâit” autorităţile şi populaţia în Turcia, ţară lovită şi ea de seism.
„În Japonia, oamenii au ştiut exact cum trebuie să procedeze. Tocmai de aceea avem nevoie de oameni instruiţi şi specializaţi pe baza principiului voluntariatului, care trebuie să capete contur şi în ţara noastră, urmând cursuri de pregătire a managementului situaţiilor de urgenţă”, a spus Onţanu, care mizează pe faptul că acest proiect va fi extins în toate sectoarele Capitalei.