Oprescu vrea să termine canalul Bucureşti-Dunăre cu bani europeni

Ultima actualizare:
Canalul Bucureşti-Dunăre e finalizat în proporţie de 70% (foto: www.adevarul.ro)
Canalul Bucureşti-Dunăre e finalizat în proporţie de 70% (foto: www.adevarul.ro)

Un canal navigabil, care să transforme Bucureştiul într-un oraş-port, conectat la Dunăre, a devenit un obiectiv strategic pentru administraţia Oprescu. Primarul general a expus proiectul în cadrul întâlnirii anuale privind strategia UE pentru Regiunea Dunării, la care au participat cancelarul german Angela Merkel şi Johannes Hahn, comisar european pentru Politică Regională.

Început în 1984 şi abandonat în 1989, din cauza evenimentelor din decembrie, canalul Dunăre-Bucureşti este acum finalizat în proporţie de 70%. Investiţia realizată atunci poate fi zadarnică, dacă autorităţile nu se grăbesc să aloce bani pentru continuarea lucrărilor. Tot ce s-a construit se poate distruge din cauza trecerii anilor. Pentru finalizarea canalului navigabil, care ar pune Bucureştiul pe rutele comerciale ale fluviului, ar fi nevoie de un miliard de euro. Primarul Sorin Oprescu a prezentat ieri acest proiect oficialilor europeni, dar şi motivele pentru care UE ar trebui să-l sprijine financiar.

Edilul general a fost prezent şi astăzi la lucrările Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, de la Regensburg, unde a participat şi Cancelarul Republicii Federale Germane, Angela Merkel. Acesta i-a explicat Angelei Merkel motivul pentru care canalul Bucureşti-Dunăre ar putea fi benefic şi pentru germani.

“Doresc să mă asigur că acest proiect, susţinut de o parte a societăţii româneşti, dar şi contestat de o alta, este corect prezentat şi astfel înţeles prin prisma avantajelor pe care ar urma să le aducă, nu numai nouă românilor, ci şi Europei, şi mă refer aici la reducerea decalajelor dintre diversele sale regiuni. Canalul Bucureşti – Dunăre nu înseamnă doar o nouă rută de transport, ci şi o sursă de energie, o sursă de apă pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigaţii, o investiţie în turism, dar şi în protecţia mediului”, a declarat primarul Oprescu.

Sorin Oprescu şi comisarul european Johannes Hahn
Sorin Oprescu şi comisarul european Johannes Hahn

Primul oficial care l-a primit a fost Johannes Hahn, comisar european pentru Politică Regională, cu care a vorbit despre posibiliatea finanţării proiectului din fonduri comunitare. Johannes Hahn a exprimat disponibilitatea Comisiei Europene de a lua în discuţie o viitoare finanţare a lucrărilor la acest proiect, pe baza informaţiilor ce ar urma să fie puse la dispoziţie de partea română şi, în acest sens, a declarat că aşteaptă iniţierea discuţiilor cu oficialităţile române. “Este un proiect care poate beneficia de finanţarea Uniunii Europene. Având în vedere dimensiunea sa financiară, precum şi durata acestuia, mă aştept să fie susţinut şi la nivelul Guvernului dumneavoastră, nu doar la cel al autorităţilor locale, în calitatea lor de beneficiari direcţi” a declarat comisarul european Hahn.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net