Opt ani de la cel mai mare furt comis de români. Doi bărbați au fugit din Olanda cu tablouri în valoare de 18 milioane de euro

Ultima actualizare:

    Cele șapte tablouri furate din muzeul din RotterdamFoto: stirileprotv/AFP
Cele șapte tablouri furate din muzeul din RotterdamFoto: stirileprotv/AFP

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, doi români au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam și au realizat cel mai mare jaf comis vreodată de infractori români. Au furat şapte picturi în ulei şi acuarele, evaluate la peste 18 de milioane de dolari. Dintre ele, doar un tablou, un Picasso a fost descoperit dar întâmplător după mai mulți ani

Cei doi români care au comis jaful au beneficiat de complicitatea unului al treilea compatriot. Era noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, când alarma dată la muzeul Kunsthal din Rotterdam avea să anunţe un furt de poveste. Şapte picturi de valoare semnate de Pablo Picasso, de Henri Matisse, de Claude Monet, de Paul Gauguin, de Meyer de Haan şi de Lucian Freud au dispărut în mai puţin de trei minute.

Ce tablouri au fost furate din muzeul din Olanda

Concret, au fost furate tablourile “Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait” de Meyer de Haan şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud. Operele furate au ajuns apoi în România, în localitatea Carcaliu, judeţul Tulcea.

Cum a apărut ideea jafului

Radu Dogaru s-a mutat din Carcaliu, judeţul Tulcea, în Rotterdam, în cursul anului 2012. Locuia împreună cu iubita sa, Natalia Timofti (“Nataşa”). Potrivit descopera.ro, la începutul lunii octombrie, din afişele de la muzeu Dogaru a aflat că urmează să aibă loc o expoziţie cu tablouri foarte valoroase. Aşa că a făcut mai multe vizite, ca în filme, calculând distanţa până la parcare, distanţele din interior, a observat măsurile de securitate şi a verificat ieşirile. Își făcuse deja un grup: erau Eugen Darie, Adrian Procop, Alexandru Mihai Bitu.

Radu Dogaru şi Adrian Procop au reuşit să intre, în noaptea de 15 spre 16 octombrie, în muzeul Kunsthal din Rotterdam forţând o uşă de urgenţă. Au stat în muzeu, în total, 2 minute şi 48 de secunde. Operele furate au fost transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi. Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu "supraveghea" operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere

Hoții fug cu tablourile în România

După ce s-a aflat de furt, hoții s-au speriat și s-au întors în România. Pentru a reuși să aducă tablourile în țară, le-au scos din rame şi le-au pus în huse de perne. Procurorii au reuşit să ajungă la hoţii de tablouri la două luni după ce picturile au ajuns în ţară. Hoții erau disperați să le vândă repede şi cum nu erau de specialitate și nici nu aveau relații au atras atenția și poliția a fost anunțată. Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, iar în 21 ianuarie 2013, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mama unuia dintre suspecți se sperie și dă foc tablourilor

Olga Dogaru, mama lui Radu, care locuia în comuna Carcaliu din Tulcea a primit în custodie picturile furate. Speriată că procurorii vor da de urma tablourilor rămase la ea și pe care le tot muta dintr-un loc în altul, a decis să le ardă. Pentru a stabili cu exactitate dacă tablourile au fost arse, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize la Muzeului Naţional de Istorie a României, care a scos la iveală că cel puţin trei lucrări au ajuns scrum.

Semnele care trebuiau să facă de neuitat copacul la baza căruia stătea îngropată pictura de 800.000 de euro
Semnele care trebuiau să facă de neuitat copacul la baza căruia stătea îngropată pictura de 800.000 de euro

Un tablou din cele presupuse arse apare după șase ani

După șase ani lovitură de teatru. O scriitoare olandeză de origine română, Mira Feticu, a anunțat autoritățile române și olandeze la mijlocul lunii noiembrie 2018 că a găsit unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Era vorba de opera lui Pablo Picasso, "Cap de arlechin". La vremea respectivă antena3.ro, relata că Mira Feticu a povestit că a primit un pont pe teritoriul Olandei despre locul din România în care ar putea găsi picture, în satul tulcean Greci, pe malul unui lac, lângă un copac. A venit în țară și ce să vezi: opera de arta era chiar acolo, într-o pungă de plastic. Despre celelalte șase opera de artă însă nu s-a mai aflat nimic.

Ce s-a întâmplat cu hoții și complicii lor

În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Adrian Procop la şase ani şi 10 luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 27 februarie 2014, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.

Citiți și

Tablourile furate din Olanda, ascunse la mătuşa unuia dintre hoţi?

Cum a reușit un român să fure bijuterii de 5 milioane de euro dintr-o bijuterie din Paris

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net