Băse şi Ponta se ceartă, euro creşte

Ultima actualizare:
Accizele la carburanţi  vor fi majorate de la  1 ianuarie 2014
Accizele la carburanţi vor fi majorate de la 1 ianuarie 2014

Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Deja, marţi dimineaţă, cursul de schimb leu-euro a sărit cu 30 de bani, ajungând la cel mai mare nivel din ultimele trei luni. Ponta s-a dus ieri la Cotroceni, cu o armată de specialişti după el, ca să-l îmbuneze pe preşedinte.

Vine un an greu pentru români. Taxe noi, accize majorate, carburanţi mai scumpi. Totul pentru ca bugetul pe 2014 să facă faţă cheltuielilor dintr-un an electoral. Cu o zi înainte ca premirul Ponta să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor, în plenul Palamentului, Traian Băsescu a aruncat bomba.

Din cauza creşterii accizei pe carburanţi (n.r. care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014) nu a semnat scrisoarea de intenţie cu FMI şi nici nu va promulga proiectul de buget în forma actuală. "Practic, nu mai avem acord cu FMI şi Comisia Europeană", a declarat Ponta.

Sună a ameninţare, dar iată ce a răspuns Comisia: "România decide dacă va continua programul de asistenţă, dar, indiferent de alegere, e esenţial ca ţara să ia măsurile fiscale pentru obiectivele bugetare". Deci, bani la buget sau adio sprijin european! De aici până la haos mai e doar un pas. Deja ieri dimineaţă, piaţa valutară a simţit şocul acestor declaraţii. Cursul a sărit cu 30 de cenţi, cotaţia BNR fiind ieri de 4,468 lei/euro, faţă de 4,43 cu numai o zi înainte.

Specialiştii speră ca cearta dintre palate să nu afecteze prea mult piaţa, fiind mai mult o criză falsă. Situaţia s-ar putea agrava însă dacă policienii vor continua înfruntarea, deteriorând imaginea ţării, sunt de părere analiştii UniCredit. 

"Ce avem în momentul de faţă este un acord care rămâne în funcţiune, fiind semnat şi de Bruxelles, şi de Washington. Deocamdată, se amână finalizarea primei evaluări pentru ianuarie, probabil. Vedem ceva consecinţe, dar moderate", a declarat şi Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.

simeon stalpnicul png

"Nu semnez acest memorandum. Mărirea accizei la carburanţi va afecta toţi salariaţii"

Traian Băsescu

"Am rămas fără acord cu FMI. N-am crezut că Traian Băsescu va fi atât de iresponsabil"


    Accizele la carburanţi  vor fi majorate de la  1 ianuarie 2014
Accizele la carburanţi vor fi majorate de la 1 ianuarie 2014

Victor Ponta

La închiderea ediţiei, premierul tocmai ieşea de la Cotroceni după o întrevedere pe tema memorandumului cu FMI şi a proiectului de buget pe 2014, împreună cu guvernatorul BNR, ministrul finanţelor şi ministrul delegat pentru buget. Preşedintele Băsescu rămâne însă pe poziţii: a anunţat că nu va semna nici memorandumul cu FMI  şi nici proiectul de buget pe 2014.

simeon stalpnicul png

Ilie Şerbănescu, analist economic

 „Nu este nici vina lui Ponta că vrea acciză la carburanţi, nici a preşedintelui că nu o aprobă pe motiv că nu vrea ca petrolierii să aibă pretext de noi scumipiri. Vina este a statului român, că a lăsat trei companii străine să deţină monopolul pe piaţa de carburanţi, iar acum acestea operează după cum le taie capul. Benzinarii vor scumpi produsele indiferent ce vrea Ponta sau Băsescu, cu sau fără acciză.

Să ne uităm că preţurile la pompe au crescut cu 60% în ultimii ani şi asta chiar în anii de criză. Cât despre memorandumul cu FMI, nu e cine ştie ce grozăvie că nu l-am semnat. FMI negociază şi chiar dacă renunţă la capitolul privind accizarea carburanţilor, sigur va introduce altul, mult mai problematic".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net