Comuna în care nu s-a mai născut un copil de 25 de ani
Au trecut ani buni de când uliţele comunei Gogoşu, din judeţul Dolj, erau pline de copii. De mai bine de 20 de ani, oamenii nu au mai auzit glasului vreunui micuţ. Ultimul copil s-a născut în 1989, iar acum, bătrânii se tem că satul lor va dispărea de pe hartă.
Cum pui piciorul în localitate, ai parte de o imagine dezolantă. În dreapta şi în stânga sunt case părăsite de ani buni, care stau să cadă. În comuna Gogoşu nu s-a mai înregistrat o naştere la primărie din anul 1989, iar populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită. Media de vârstă a locuitorilor depăşeşte 60 de ani, iar patru persoane au împlinit deja 90 de ani.
Cele mai multe case au fost părăsite
„Am mai rămas noi, bătrânii. Copiii noştri au plecat să îşi facă un rost în viaţă. Suntem izolaţi de lume, însă aici este casa noastră şi aici vrem să murim", a spus Ecaterina Ica, în vârstă de 67 de ani.
În fiecare an, registrul de naşteri este gol
Veta Nica (93 de ani) îşi aminteşte cu lacrimi în ochii de vremea în care satul nu era pustiu. „Înainte era forfotă mare pe uliţă. Copiii se duceau la şcoală, noi mergeam la muncă la CAP. Acum nu mai am cu cine să schimb o vorbă. Unii au plecat, alţii au murit. Este foarte greu să stai singur şi nimeni să nu-ţi deschidă poarta", a povestit bătrâna. Marian Negoiescu a fost, timp de 42 de ani, învăţător în localitate, dar acum se ocupă cu agricultura. Nu mai are cui să predea lecţii.
„Am mai rămas o mână de oameni aici. O casă este locuită, iar cinci nu", spune bărbatul.
El îşi aduce aminte cu nostalgie cum arăta satul înainte de revoluţie. „Acum găseşti mai multe case decât oameni în comună. Din punctul meu de vedere nu au ce să facă aici. Eu acum mă ocup cu agricultura", a precizat doljeanul. Bătrânii care au mai rămas în zonă se tem că, în zece ani, sătucul lor va dispărea de pe harta României.
"Majoritatea vecinilor mei au murit, iar eu nu mai am cu cine să schimb o vorbă. Este foarte greu să stai singur"
Veta Nica (93 de ani), localnică
În comuna Gogoşu, în momentul de faţă mai locuiesc 730 de persoane. Înainte de 1989 erau înregistrate la evidenţa populaţiei din cadrul primăriei 3.300 de localnici. Doljul este judeţul cu cel mai mare grad de îmbătrânire al populaţiei. Natalitatea a scăzut de la 9 la mie, în anul 2012, la 7,8 la mie în 2013.