┬źAdrian Iovan este reponsabil de accidentul din Apuseni┬╗ Afl─â cine afirm─â asta!

25 ianuarie 2014
CLIIMA20110322 0074 1 jpeg
Adrian Iovan

Este considerat n erou pentru că a salvat cinci vieţi din "zborul morţii", Adrian Iovan este acuzat de un specialist în domeniul aviaţiei pentru tragedia petrecută în Munţii Apuseni.

Prodecanul Facult─â┼úii de Inginerie Aerospa┼úial─â, conf. dr. Octavian Thor Pleter, sus┼úine c─â ├«n cazul accidentului de luni, petrecut la ora 16:01, "pilotul commandant poart─â ├«ntreaga r─âspundere a accidentului ├«n sine" ┼či aduce ca argument, printre altele, c─â Adrian Iovan ar fi trebuit s─â se ├«ntoarc─â din drum c├ónd a ├«nceput givrajul, adic─â atunci c├ónd a ├«nceput s─â se depun─â ghea┼ú─â pe aparatul de zbor.

Pleter, care se recomandă "specialist în inginerie aerospaţială cu 30 de ani vechime", afirmă, într-un comunicat remis vineri agenţiei Mediafax că se vede "obligat" să ia atitudine faţă de "culpabilizarea ROMATSA în criza accidentului aviatic din Munţii Apuseni".

├Ämpreun─â cu aceast─â afirma┼úie, predecanul men┼úioneaz─â ca Iovan a planificat ┼či a efectuat un zbor "├«n condi┼úii meteorologice de ├«nghe┼ú sever, condi┼úii evidente din prognozele la care avea acces ├«nainte de decolare".

"Trebuia s─â aterizeze la Sibiu"

Totodat─â, doctorul Octavian Thor Pleter afirm─â c─â tipul de avion implicat ├«n accidentul din 23 ianuarie nu avea performan┼úa de urcare necesar, tipul de motor era unul cu piston cu carburetor, motor care este foarte vulnerabil la aceste fenomene meteo, toate acestea au condus la dezastru. ┼×i totu┼či, comandantul avea obliga┼úia s─â cunoasc─â aceste lucruri ┼či s─â coreleze datele meteo cu restric┼úiile impuse de tipul de aeronav─â.

"Totu┼či decizia comandantului a fost de a continua pe traiectul planificat; decizia normal─â ├«n acest caz ar fi fost un viraj de 180 de grade pentru a ie┼či c├ót mai repede din frontul atmosferic ├«n care intrase ┼či aterizarea la cel mai apropiat aeroport neafectat de frontul atmosferic, ├«n acel caz Sibiu", mai spune Pleter, apreciind c─â "prin aceast─â metod─â zborul era salvat".

"Nu a respectat procedura"

Pe de alt─â parte, comandantul nu a declarat urgen┼ú─â ("Mayday" sau "Pan"), de┼či ├«n mod evident era cazul, ┼či "┼či-a asumat r─âspunderea exclusiv─â a echipajului, sco┼ú├ónd astfel furnizorul de servicii de naviga┼úie aerian─â (ROMATSA) din cauz─â, inclusiv ├«n eventualitatea unor opera┼úiuni de c─âutare ┼či salvare", prin aceea c─â "a ie┼čit din codul aerian de zbor instrumental (IFR), anun┼ú├ónd c─â din acel moment zboar─â VFR", mai arat─â Pleter. El explic─â ├«n continuare c─â angajarea ├«n zborul VFR (zbor la vedere, ├«n englez─â Visual flight rules - VFR, n.r.) se face doar ├«n condi┼úii de vizibilitate a solului ┼či a spa┼úiului aerian ├«nconjur─âtor.

Din aceste considerente, concluzioneaz─â el, "nici accidentul ├«n sine, nici opera┼úiunile de alarmare, ┼či nici cele de c─âutare ┼či salvare nu pot fi imputate ROMATSA ├«n mod onest", men┼úion├ónd c─â "un accident de avia┼úie produs ├«n decursul unui zbor VFR este la fel de incriminant pentru ROMASTA ca un accident de autoturism".

Pleter consider─â c─â cele prezentate de el sunt "chestiuni elementare ┼či obiective ┼či pot fi confirmate de orice expert interna┼úional neutru".

├Än urma accidentului, ┼či-au pierdut via┼úa pilotul Adrian Iovan ┼či studenta Aurelia Ion ┼či au fost r─âni┼úi copilotul R─âzvan Petrescu ┼či patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, C─ât─âlin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" ┼či Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiu┼č, jude┼úul Bihor.

fuego iubita2 png
cub pepe png
andrei stefanescu iubita3 png
andreea balan (1) jpg
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
razvan si irina fodor
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg
sandra parlamentara copy jpg
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg