Tragedia din Apuseni nu i-a demoralizat pe medicii de la Fundeni! Uite ce fac în pofida celor întâmplate

image
Victor Zota, coordonatorul programului de transplant

Accidentul din Apuseni nu a diminuat elanul medicilor pentru salvarea vieţii semenilor, astfel încât, chiar sâmbătă dimineaţa, patru chirugi de la Fundeni şi o asistentă, au plecat la Craiova pentru prelevare, a treia după tragedie, a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul de transplant Victor Zota.

"Să ştiţi că tragedia din Apuseni nu i-a oprit pe medici să lupte cu aceeaşi forţă pentru salvarea vieţii semenilor. De la tragedia din Apuseni, am avut trei donatori confirmaţi, doi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De la fiecare au fost prelevate pe rând organe precum ficat, rinichi, dar şi cornee", a declarat, sâmbătă agenţiei MEDIAFAX, doctorul Victor Zota.

El a explicat că, "forţând puţin, putem spune că transplantul s-a oprit numai marţi după tragedie", pentru că, de miercuri, echipele din ATI şi-au reluat activitatea cu "motoarele în forţă". "Astfel că miercuri, am avut primul donator de la Floreasca, vineri noaptea un al doilea, iar sâmbătă chirugii au fugit la Craiova", a spus Zota, precizând că este vorba de patru chirurgi de la Fundeni şi o asistentă.

În pofida condiţiilor meteo de sâmbătă, cei cinci s-au urcat în ambulanţă şi au ponit spre Craiova, mergând când pe autostradă, când pe drumul vechi după ce aceasta s-a închis. Mai mult, au avut neşansa ca maşina, deşi o marcă seriosă, să se defecteze, a arătat Zota.

"S-a stricat ambreiajul. Echipajul şi echipamentul medical au fost preluaţi cu altă ambulanţă trimisă de la Piteşti până la limita cu judeţul Olt, de unde au fost preluaţi de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă", a mai spus Zota. Până la Spitalul de Urgenţă din Craiova, medicii au mai schimbat un echipaj al ISU.

Efortul a fost făcut pentru a-i preleva ficatul, rinichii şi corneea unui bărbat în vârstă de 38 de ani, aflat în moarte clinică.

Medicul Zota aşteaptă revenirea celor cinci, astfel încât, imediat, alte echipe de chirugi să înceapă operaţiile de transplant.

"Corneea va fi lăsată la Spitalul Militar. Rinichii vor merge la bolnavi din clinica profesorului Ionel Sinescu, iar ficatul la un bolnav din clinica profesorului Irinel Popescu", a precizat el.

Zota a mai spus că, de la tragedia din Apuseni, nouă vieţi au fost salvate prin transplant de organe şi mulţumeşte astfel familiilor care, în pofida dramei pe care o trăiesc prin pierderea unei rude, au forţa să zică "Da" pentru salvarea altor vieţi.

bianca dragusanu sofia jpeg
copii andra catalin maruta1 png
img jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
aspirină frumusețe pixabay
gigi becali jpg
image png
ana barnoschi4 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
laceanu 1 415551511 jpeg
calendar ortodox 2021 25 iunie sfanta mare mucenita fevronia png
image png
simona halep bucurie jpg
ips teodosie jpg
foto1 front spion profimedia jpg