Înscrierile la clasa „zero” încep din 24 februarie


    Copiii care împlinesc 6 ani vor merge la şcoală, în clasa "zero"
Copiii care împlinesc 6 ani vor merge la şcoală, în clasa "zero"

Părinţii cu copii de 5 şi 6 ani au emoţii. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul după care se vor face înscrieri în clasele „zero” şi întâi. Luni, 17 februarie, la intrarea în fiecare şcoală vor fi afişate numărul de locuri.

Încă o generaţie de prichindei se pregăteşte să meargă la şcoală, dar mai emoţionaţi decât copiii sunt părinţii lor. Să-l dea la şcoală, să îl mai ţină la grădiniţă? E greu să decizi, dar pentru asta există nişte comisii specializate care vor evalua fiecare copil în parte. În funcţie de cum s-a dezvoltat fizic şi psihic, copilul va fi înscris în grupa mare la grădiniţă, în clasa pregătitoare, iar dacă are peste 6 ani, în clasa întâi. Evaluările vor fi programate în perioada 18 februarie -12 martie, iar rezultatele ar trebui comunicate în scris până în 13 martie.

În perioada 19 -28 februarie, toate şcolile şi grădiniţele vor fi deschise pentru aceşti părinţi: să vadă cum sunt clasele şi să întrebe ce doresc.

Între 24 februarie şi 14 martie, părinţii trebuie să completeze cererile de înscriere. O vor putea face pe Internet sau direct la şcoala unde doreşte să înveţe copilul, în fiecare zi a săptămânii, mai puţin duminica.

Timp de trei zile, 18 -20 martie, şcolile analizează cererile părinţilor, iar în cazul în care sunt mai multe solicitări decât locuri se va face selecţie, potrivit criteriilor stabilite. Lista celor care au fost înscrişi vor fi afişate în 21 -22 martie.

Părinţii copiilor rămaşi neînscrişi după această etapă vor afla după 24 martie unde sunt locuri libere, iar cererile vor putea fi depuse până la 4 aprilie, iar rezultatele vor fi afişate în 11 aprilie. Dacă şi după această etapă vor mai fi copii neînscrişi, cazurile vor fi rezolvate individual.

A fost elaborat un calendar şi pentru copiii care împlinesc 7 ani, dar nu au fost la clasa pregătitoare. Cererile se vor depune din 24 februarie, până în 14 martie, iar rezultatele vor fi anunţate în 11 aprilie.

Vă reamintim că învăţământul obligatoriu în România începe de la 6 ani, cu clasa pregătitoare. Aşadar, părinţii cu copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014  inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în clasa „zero”. Părinţii cu copiii care împlinesc 6 ani până la 31 decembrie, pot să îşi înscrie copiii la clasa „zero”, dacă sunt suficient de dezvoltaţi. Numai membrii comisiei de evaluare pot decide dacă un copil nu este suficient dezvoltat pentru a începe şcoala. În acest caz, copilul se va întoarce la grădiniţă. Mai există o excepţie, pentru copiii care au împlinit 7 ani, dar nu au fost la grupa pregătitoare. Aceştia vor putea fi înscrişi direct în clasa întâi.

Criterii de departajareÎn cazul în care numărul de cereri este mai mare decât numărul de locuri stabilite pentru clasele întâi şi pregătitoare, se folosesc criterii de departajare. De regulă, acestea sunt: există un document care dovedeşte un handicap al copilului sau că este orfan de unul sau ambii părinţi; copilul are un frate/ o soră care studiază în aceeaşi şcoală. Repartizarea copiilor se va face în ordine descrescătoare a îndeplinirii acestor criterii: primii, cei care îndeplinesc 3 criterii, apoi cei cu 2 şi aşa mai departe. Şcolile au obligaţia să afişeze chiar de luni, 17 februarie, aceste criterii.Telefon gratuitOrice părinte se poate interesa înainte de a lua o decizie la un numr de telefon pus gratuit la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. Tel verde este 0 800 816 xyz, unde xyz este prefixul judeţului. De pildă, pentru Arad indicativul este 257, iar pentru Bucureşti este 021.

Acte necesareÎn afară de cererea tip, la dosar mai sunt necesare următoarele documente: copie după actul de identitate a părintelui, copie după certificatul de naştere al copilului, acte care fac dovada domiciliului. La depunerea dosarului sunt necesare şi originalele, pentru certificare. În cazul că dosarul se depune la altă şcoală decât cea de reşedinţă, se ataşează documentele necesare criteriilor de departajare. Dacă copilul nu a împlinit 6 ani, se depune şi avizul comisiei de evaluare.

„Ziua porţilor deschise”Toare şcolile au obligaţia să stabilească o zi în care părinţii şi copiii să poată vizita spaţiile unde se vor desfăşura cursurile la clasa „zero”, pentru a îşi face o idee înainte de a începe anul şcolar.Programare telefonicăPărinţii cu program încărcat vor putea trimite cererile de înscriere pe Internet, cu obligaţia să le semneze ulterior. De saemenea, există posiblitatea de programare telefonică, la un număr de telefonic afişat de fiecare şcoală. Aceste măsuri au fost luate pentru evitarea aglomeraţiei.

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Charles, William și Harry jpg
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
catalin florin olar jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
sfintii trei ierarhi 1 jpeg
image
image
image
image
image
image
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg
Charles, William și Harry jpg
catalin florin olar jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
sfintii trei ierarhi 1 jpeg