Guvernul Ponta 3 a trecut de Parlament. Crin Antonescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului

Ultima actualizare:

    Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta

A fost o zi importantă pentru Guvernul condus de Victor Ponta, care a primit votul Parlamentului.

UPDATE. Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului, 346 opţiuni fiind favorabile.

Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.

UPDATE. Discuţiile din Parlamentul României au devenit tensionate.

"Dragi colegi, eu demisionez din funcţia de preşedinte al Senatului", a anunţat Crin Antonescu în plen.

Anterior acestui mesaj, preşedintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anunţat Antonescu în plenul reunit, portivit Mediafax.

Antonescu a continuat: "Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic".

În urma acestui anunţ, parlamentarii liberali au scandat repetat "Demisia", la adresa premierului Victor Ponta.

După anunţul demisiei din funcţia de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu a părăsit prezidiul şi a ocupat un loc în sala de plen.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a comentat scurt demisia liderului PNL, Crin Antonescu, de la conducerea Senatului, spunând: "S-a sinucis !".

Crin: PNL nu va acorda votul "Guvernului reformulat"

În discursul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul său nu va vota un "guvern reformulat", deşi acesta nu încalcă prevederile Constituţiei, în condiţiile disoluţiei USL.

"E un moment destul de special, pentru mine cel puţin (...) Nu e prima oară când vorbesc din postura de membru al opoziţiei, şi totuşi, ceva nou, ceva special există", a spus Antonescu la începutul discursului său în plenul reunit al Parlamentului, potrivit Mediafax.

"Îl ascultam pe domnul prim-ministru, acelaşi din decembrie 2012, invocând un program, acelaşi din 2012, spunându-ne aceleaşi vorbe frumoase, ispititoare, convingătoare. Înţeleg că sunt oameni, parlamentari, partide, cetăţeni tentaţi să le creadă", a continuat liderul PNL.

Antonescu a precizat că el şi PNL nu mai pot crede vorbele premierului, pentru că le-au crezut o dată, le-au votat o dată, le-au învestit cu toată încrederea.

"Nu putem astăzi, oricât am avea de-a face cu aceeaşi persoană, oricât ar fi de neschimbat programul de guvernare (...) şi oricât de frumoase ar fi cuvintele premierului, să-l credem", a adăugat Crin Antonescu.

"PNL nu va da votul acestui guvern reformulat, va vota împotriva sa", a precizat liderul PNL, menţionând şi motivele acestei atitudini.

El a spus că, în opinia liberalilor, "nu se încalcă niciun articol al Constituţiei", iar dacă va primi votul Parlamentului "va fi un guvern legal".

Crin Antonescu a susţinut însă că "va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic".

"Deşi ni se spune că programul a rămas acelaşi, noi, cei din PNL, ştim cam totul şi despre intenţiile şi despre capacitatea domnului Ponta şi a PSD de a respecta acest program. Ştim foarte bine, pentru că, în toată această perioadă în care ne-am aflat împreună la guvernare, PNL s-a bătut pentru respectarea programului de guvernare, a oprit atâta vreme cât a fost în interiorul Guvernului şi în interiorul majorităţii câteva acţiuni şi iniţiative ale primului ministru şi ale PSD împotriva spiritului şi chiar literei programului de guvernare", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a precizat că liberalii au împiedicat o "mărire inacceptabilă de impozitare cu aşa-zisa taxă de solidaritate", dar şi adoptarea legii amnistiei şi graţierii "care nu avea nimic comun cu declaraţiile şi cu intenţiile asumate".

"Am împiedicat trecerea pe sub mână a proiectului Roşia Montană, în formula dictată şi cumpărată de Gold Corporation şi condamnată sever în programul electoral şi în campania electorală", a mai spus Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a menţionat că liberalii au împiedicat o posibilă descentralizare a poliţiei şi marile porturi.

"E foarte clar că, din punctul nostru de vedere, şi după această experienţă nu avem niciun temei să acordăm încredere nici intenţiei şi nici capacităţii acestui nou Guvern, acestui vechi premier, de a respecta spiritul şi prevederile programului de guvernare", a mai susţinut Antonescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net