Tot ce trebuie să ştii despre plata taxelor şi impozitelor

Ultima actualizare:

    Modalităţi  de plată
Modalităţi de plată

Ai o locuinţă, un teren sau o maşină? Deţii un loc de parcare închiriat de la primărie sau poate ai un garaj în faţa blocului? Grăbeşte-te să-ţi plăteşti taxele şi impozitele datorate statului. Click! îţi spune cum să-ţi achiţi dările şi ce dobânzi de întârziere rişti dacă eşti rău platnic.

Taxele şi impozitele locale se achită în două tranşe: prima - până la data de 31 martie, iar cea de-a doua până la data de 30 septembrie. Însă, dacă plăteşti integral până la 31 martie, atunci vei beneficia de o bonificaţie între 5-10% din suma datorată statului. Dacă, dimpotrivă, nu-ţi achiţi obligaţiile anuale până la data scadentă, atunci vei plăti penalizări dar şi dobânzi pentru fiecare zi de întârziere. Vestea bună este faptul că, începând cu 1 martie, acestea au fost reduse.

Modalităţi de plată

Plata la ghişeu - această modalitate de plată este recomandată persoanelor care au acumulat, de-a lungul timpului, dobânzi de întârziere. Această plată este, de asemenea, preferată de persoanele care doresc să plătească sume de bani provenite din amenzi de circulaţie. Plata la ghişeu se face la direcţile specializate ale primăriilor, la sediile CEC sau la oficiile poştale.

Plata on-line - Cei care doresc să achite dările de la propriul calculator trebuie mai întâi să se autentifice în sistemul instituţiei respective. Autorităţile locale permit acest lucru fie pe baza CNP, fie cu ajutorul unei parole de acces, care se obţine după depunerea unei cereri la primărie.

Sistemul de gestiune electronică a taxelor şi impozitelor locale nu stochează sub nici o formă nici o informaţie despre datele cardului cu care se efectuează tranzacţia, datele proprietarului cardului, sumele disponibile în debit, codurile de activare sau codurile înscrise pe card. Astfel, plata on-line este o modalitate de achitare a dărilor către stat rapidă şi foarte sigură. Dovada de plată îţi va fi furnizată pe o adresă de e-mail.

Plata prin e-banking - se face de pe site-ul băncii la care eşti client cu condiţia ca acestă bancă să fie furnizoare de e-banking. Contribuabilul trebuie să încheie un contract cu una dintre băncile furnizoare de e-banking pentru obţinerea unui abonament pentru serviciile electronice de plată prin Internet.

Plata prin POS - O altă modalitate de plată este cea folosind cardul de debit sau de credit, adică prin POS. Dacă doreşti să achiţi suma de bani pentru bugetul local prin POS va trebui să te prezinţi la sediul Serviciului Public Pentru Finanţe Publice Locale cu cartea de identitate şi cardul cu care doreşti să plăteşti. Pentru a evita cozile, unele primării au postat pe site-uri anunţuri prin care îi informează pe contribuabili că pot să achite aceste obligaţii fiscale şi pe cale electronică. 

Au scăzut dobânzile de întârziere

Dobânzile de întârziere pentru neachitarea la timp a taxelor s-au modificat, iar noile valori sunt valabile din 1 martie, se precizează într-o ordonanţă de urgenţă publicată recent în Monitorul Oficial, aflăm pe de avocatnet.ro.

Astfel, nivelul dobânzii pentru neachitarea la timp a taxelor a fost redus cu un sfert, de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere. În aceste condiţii, nivelul dobânzii pentru neplata taxelor poate ajunge anual la 10,95%, faţă de 14,6% cât era anterior. Atenţie! Nivelul dobânzii se calculează pe fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi  până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Diferenţa dintre dobânzi şi penalităţi

Dobânzile au un caracter recuperatoriu, spre deosebire de penalităţi care au un caracter sancţionatoriu. Penalităţile sunt menite să descurajeze neconformarea, în timp de dobânda este destinată să protejeze valoarea reală a plăţilor reprezentând taxe, impozite şi alte sume datorate statului.

Totuşi, la fel ca dobânzile, penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei inclusiv. Din iulie anul trecut, contribuabilii au început să achite, pentru plăţile către stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual.

Click! Spune

În prezent, dobânzile pentru întârzierile la plata taxelor şi impozitelor locale au ajuns la cel mai scăzut nivel. De la 0,25% pentru fiecare zi de întârziere în 1997 au ajuns la 0,04 în 2013.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net