Tatăl copilotului confirmă: «Răzvan era la manşă. Iovan i-a ordonat să facă asta»

11 martie 2014
article img
Copilotul Răzvan Petrescu, la conferinţa de presă ţinută la Spitalul de Urgenţă Cluj (Foto: citynews.ro)

Răsturnare de situaţie în cazul accidentului din Apuseni, în urma căruia şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan şi Aura Ion. Conform procurorilor, Adrian Iovan nu se afla la manşă, ci copilotul Răzvan Dumitrescu.

Informaţiile au fost confirmate de tatăl tânărului de 23 de ani, care a declarat pentru ziarulring.ro că Răzvan nu a făcut altceva decât să asculte ordinele lui Iovan.

article img
Adrian Iovan a murit luni după-amiază, în urma unui accident aviatic (Arhiva Click!)

"Este adevărat că Răzvan a preluat controlul la manşă. Adi Iovan i-a ordonat să facă acest lucru în calitate de comandant, în timp ce el se ocupa de sistemele de degivrare. Acolo, în cabină, nu există democraţie, ci este foarte clar stabilit cine dă ordine, copilotul fiind cel care ascultă şi execută. Adi Iovan era, în acest caz, cel care ordona", a povestit Dan Petrescu.

article img
Tatăl copilotului, Dan Petrescu (foto: citynews.ro)

Totul s-a desfăşurat conform planului comandantului până în ultima clipă de zbor. Cei doi piloţi au încercat să facă tot posibilul până în momentul în care aparatul de zbor s-a transformat într-un planor pe deasupra brazilor.

"În acele momente, avionul stătea cu botul în sus, înainte de prăbuşire, iar Răzvan a manevrat manşa până la un anumit moment. Apoi, când avionul a coborât foarte mult şi s-a comportat ca un planor, amândoi au trecut la manşă şi au tras cât au putut", a completat tatăl lui Răzvan.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Primele mărturii ale copilotului Răzvan Petrescu: «M-am târât prin zăpadă, mi-era frică de o explozie»

FOTO Acesta este avionul în care a murit Adrian Iovan. Scena tragediei e dezolantă: «Se aud lupii»