Ora de vară 2022. Luna aceasta dăm ceasurile cu o oră înainte

Au mai rămas doar câteva zile până când va trebui din nou să dăm ceasurile înainte. Ca în fiecare an, România trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie.

image

Ora de vară 2022. Când dăm ceasurile înainte

În noaptea de 26 spre 27 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte. Ora 3.00 devine ora 04.00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin. 27 martie devine, astfel, cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore. Vom rămâne pe acest program orar până în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi.

Doar câteva state din lume schimbă ora de două ori pe an, la granița dintre sezoanele cald și rece. Măsura are ca scop economisirea de energie și pentru ca oamenii să-și desfășoare activitatea cît mai mult posibil pe lumină naturală. Recent, s-a luat în discuție renunțarea la acest obicei, Uniunea Europeană lăsând decizia la latitudinea fiecărui stat.

Momentan, România respectă obiceiul de a schimba ora de două ori pe an. „România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. Noi am decis, deocamdată, să nu adoptăm această măsură, iar procesul este blocat în momentul ăsta la nivel european”, a declarat în octombrie 2021 europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Ora de vară 2022. Cum îți afectează organismul

Trecerea la ora de vară poate avea un impact serios asupra sănătății oamenilor, cauzând o serie de probleme din cauza faptului că ne este afectat ritmul circadian, care reglează ciclurile de somn. În primele zile de adaptare, cei mai mulți dintre noi vom pierde o oră de somn pe noapte. Poate că nu pare mult, dar contează enorm, spune dr. Oana Cuzino, pe doc.ro, punctând câteva efecte:

-        Apar probleme emoționale și de concentrare, pe fondul oboselii.

-        Crește riscul accidentelor de muncă în primele zile de la schimbarea orei.

-        Se înmulțesc afecțiunile cardiovasculare. Statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară,

Ora de vară 2022. Cum să te adaptezi mai ușor

Încearcă să intri seara mai devreme în dormitor și să începi încă de acum, cu o oră mai devreme, ritualul de culcare. Chiar dacă nu adormi imediat, e important să te relaxezi. Citește dintr-o carte, bea un ceai de tei, evită butonarea telefonului și a televizorului. De asemenea, renunță la cofeină pe timpul zilei. Optează pentru o alimentație ușoară, sănătoasă, și fă mai mult sport (dar nu seara târziu).

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net