Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară a fost publicată în Monitorul Oficial

7 septembrie 2018
article img
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară a fost publicată, vineri, 7 septembrie, în Monitorul Oficial, după ce miercuri a fost aprobată în Guvern, fapt ce a provocat nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, care a invocat absenţa avizului CSAT.

În Monitorul Oficial din 7 septembrie sunt publicate două ordonanţe ale Guvernului, una dintre ele fiind cea privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, iar cealaltă vizând rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că Executivul trebuia să adopte proiectul de rectificare pentru că oamenii nu mai puteau aştepta.Ea a susţinut că este adepta consensului şi că şi-ar dori o relaţie foarte bună între Guvern şi preşedinte. De asemenea, premierul a afirmat că „nu este un război" între preşedinte şi Guvern, dar că Executivul trebuia să adopte proiectul de rectificare pentru că oamenii nu mai puteau aştepta, conform Digi 24.

Miercuri, şeful statului i-a adresat premierului Viorica Dăncilă o invitaţie la consultări pe tema rectificării bugetare, însă Executivul a aprobat proiectul prin Ordonanţă de Urgenţă, fără avizul CSAT, fiind invocate decizii ale Curţii Constituţionale conform cărora doar solicitarea avizului este obligatorie, nu şi existenţa lui.

Într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la anunţul Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis afirma că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. De asemenea, Iohannis a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.