Ordonanță de Urgență pentru reglementarea învățământului online. Monica Anisie explică de ce e necesară o astfel de lege

Ultima actualizare:

    Monica Anisie pregătește cadrul legal pentru învățământul online
Monica Anisie pregătește cadrul legal pentru învățământul online

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență pentru reglementarea învățământului online, în condițiile în care pandemia de coronavirus face în continuare victime, iar noul an școlar bate la ușă. Ne pregătim să reglementăm legal o formă de învățământ pe care nu credeam c-o vom experimenta vreodată la scară atât de largă - învățământul online - deoarece sub această forma vor studia de acum înainte foarte mulți elevi din România.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat, marţi, 11 august, la şedinţa comisiei pentru învăţământ a Senatului, că este în pregătire o ordonanţă de urgenţă care va reglementa învăţământul online, mai ales că noul an școlar bate la ușă. Ea a anunțat şi un proiect care vizează modificarea Legii 55/2020 privind prezenţa fizică la cursuri, în sensul în care să permită descentralizarea deciziei la nivelul şcolilor, inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

Iată ce declara Monica Anisie, marţi, la o dezbatere online având ca temă „Deschiderea anului şcolar şi universitar” în Comisia pentru învăţământ a Senatului: „Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru completarea şi modificarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De ce este necesară această modificare? Pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitoare la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică. Prin urmare, avem o modificare referitoare la articolul 38 care va avea următorul cuprins: activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”.

Guvernul va continua achiziția de laptopuri și tablete

Ea a amintit de tabletele care vor fi achiziţionate, precum şi laptopuri care să ajute în desfăşurarea învăţământului online. Anisie a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi reglementată achiziţia a încă 200.000 de tablete, prin finanţare de la Ministerul Fondurilor Europene. „Referitor la mijloacele pentru învăţare online, nu sunt numai cele 250.000 de tablete care vor fi achiziţionate prin ONAC, 200.000 care vor fi achiziţionate de autorităţile publice, vor fi fondurile de la Ministerul Fondurilor Europene şi reglementarea va fi realizată în şedinţa următoare de Guvern cele 74.000 de laptopuri precum şi tablă interactivă, ş.a.m.d”, a explicat Anisie. Ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa că pentru Ministerul Educaţiei va fi o rectificare bugetară pozitivă.

Monica Anisie, despre deblocarea posturilor în învățământul preuniversitar

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre susţinerea în Parlament a unui demers prin care să fie acordată posibilitatea angajării şi a personalului nedidactic în învăţământul preuniversitar. „Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim pentru faptul că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, având în vedere că pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie, şi cred că şi dumneavoastră sunteţi în acord cu mine, avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a completat Anisie, potrivit news.ro.

Ordonanța de Urgență privind reglementarea învățământului online este necesară deoarece în anul școlar 2020-2021 foarte mulți elevi vor fi nevoiți să studieze de acasă, în condițiile în care autoritățile vor lua decizia închiderii anumitor unități de învățământ. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net