OTP, singura bancă ce în continuare refuză să participe la negocierile cu împrumutaţii

Ultima actualizare:

    Daniel Teodorescu, unul dintre liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi împrumutat la OTP BankFoto: Sever Gheorghe
Daniel Teodorescu, unul dintre liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi împrumutat la OTP BankFoto: Sever Gheorghe

Dacă iniţial Bancpost, Banca Românească şi OTP Bank au refuzat să participe la negocierile de grup iniţiate de clienţii cu credite în CHF, iată că primele două au revenit la gânduri mai bune şi au acceptat „mâna întinsă”. Singură, OTP refuză în continuare.

„Am trimis scrisori către cele trei bănci care s-au arătat reticente să se întâlnească cu noi, în care am furnizat un set complet de argumente, în primul rând juridice, menite să îi determine pe reprezentanții băncilor respective să își schimbe abordarea. Am insistat în scrisori asupra faptului că avem un mandat direct de reprezentare, prin procură autentică, a unui număr de consumatori ai respectivelor bănci și că refuzul de a discuta pe marginea situației creditelor acestora semnifică în fapt un refuz de a discuta cu clienții proprii. Am explicat că acest lucru contravine flagrant atât mesajelor lansate public de reprezentanții respectivelor bănci, precum și îndemnurilor la negocieri făcute de instituțiile care reglementează activitatea bancară”, au anunţat printr-un comunicat reprezentanţii clienţilor.

OTP Bank este singura instituţie de credit care refuză în continuare să participe la întâlnire. Prin această atitudine, OTP Bank dovedește dispreț nu doar față de consumatori, ci și față de recomandările autorităților care reglementează și supraveghează sistemul bancar. Însă noi nu renunțăm nici în această fază, avem pregătit si pasul următor, pe care îl vom demara săptămâna viitoare”, mai spun liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi ai Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

Şapte bănci care au acordat credite în franci elveţieni au fost invitate la negocieri de către clienţii sprijiniţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Iniţiativa lor a fost anunţată în luna martie, printr-o conferinţă de presă, iar negocierile propriu-zise au început în această lună.

Banca a externalizat multe credite ale clienţilor. Nicolae Cinteză: «Împrumuturile performante nu pot fi vândute»

Un alt abuz din partea băncilor, reclamat de clienţi, este externalizarea creditelor lor către alte instituţii din străinătate, fără ca ei să fie informaţi. "Toată operaţia seamănă cu o simulaţie. Desigur, pot fi şi cazuri în care băncile să fi acţionat conform legii, însă construcţia este artificială, fiind făcută astfel încât lasă impresia că este o simulaţie. Aparent, partenerul debitorului pare să fie în continuare banca, deşi scriptic apare SPV-ul din străinătate (n.r. SPV - Special Purpose Vehicle - este o societate înfiinţată ca să realizeze un scop unic al unei societăţi cu probleme). Totodată, pare că împrumutul nu mai este sub supravegherea BNR şi nu se mai află în portofoliul băncii. De asemenea, pare că şi BNR se lasă păcălită", a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru bursa.ro. Această externalizare a creditului nu este corectă în condiţiile în care consumatorul şi-a ales banca pe anumite considerente. "A fost o alegere reciprocă pentru un parteneriat de lungă durată. Când mă vinzi, tu bancă, unei alte entităţi, nu încalci această înţelegere iniţială?", se mai întreabă Piperea.

Pe de cealaltă parte, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, susţine că împrumuturile performante nu sunt înstrăinate, doar cele neperformante.

Clienţii băncilor anunţă noi acţiuni de boicot

Supăraţi că, de când a "explodat" francul, nici până acum nu s-a rezolvat situaţia lor, clienţii anunţă noi acţiuni de boicot în următoarele trei zile. "Băieţii au uitat de noi, haideţi să le aducem aminte, vorba lui Caragiale: «Gândeai c-am murit, neică?». Nu, n-am murit si nici n-am cedat. Şi NU VOM CEDA până nu ne vedem problema rezolvată", anunţă Cristian Dan pe Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, îndemnând la plăţi succesive în monede şi bancnote de un leu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net