Pacienții, obligați să semneze că nu le dau mită medicilor
”Schimbarea începe prin noi!” Asta spune Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care vrea să elimine mita cu orice preț. Astfel că toți pacienții internați aici sunt puși să semneze o declaraţie prin care îşi iau angajamentul că nu dau șpagă în spital.
”Atenția” pentru doctor există dintotdeauna. Generații după generații au apelat la ea în speranța că bolnavul va fi mai bine tratat.
Și în ziua de azi funcționează șpaga băgată în buzunarul de la halat, deși salariile cadrelor medicale au crescut de două și chiar de trei ori.
Ca să blocheze mita, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, îi pune pe pacienți să semneze încă de la intrare o declarație prin care îşi iau angajamentul că nu dau mită în spital.
Declarația se completează la internare
„Schimbarea începe prin noi! Prin fiecare dintre noi! Pe 1 octombrie, Comitetul Director şi Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa au aprobat formularul de informare/conştientizare a pacienţilor care urmează a fi primit şi completat la internare. Formularul are ca scop informarea/conştientizarea pacienţilor de plăţile legale pe care au obligaţia de a le achita pe perioada internării şi declararea de către aceştia că nu vor oferi plăţi suplimentare personalului medical sau altor categorii de angajaţi din spital şi urmează a fi implementat în cursul lunii octombrie”, anunţă Lazany pe pagina de Facebook.
Singurii bani pe care pacienții trebuie să- sunt 10 lei și reprezintă coplata la externare. Alți 20 de lei pe zi sunt achitați de către cei care se internează la cerere. Aceeași taxă o dau și mamele care vor să rămână în spital cu copiii mai mari de 3 ani.
Ce scrie în declarația împotriva mitei pentru doctori
„Vă rugăm să daţi următoarea declaraţie: subsemnatul ........având CNP .........declar că am luat la cunoştinţă de obligaţiile legale de plată pe care le am pe perioada internării şi nu voi oferi alte plăţi suplimentare personalului medical sau oricărei alte categorii de angajaţi ai spitalului. Totodată mă oblig să sesizezi conducerea spitalului sau organele abilitate cu privire la orice condiţionare a actului medical de primirea unor foloase necuvenite băneşti sau de altă natură”, se arată în declaraţie.
Topul spitalelor unde se dă șpagă la doctori
Un studiu dat publicității la finele lunii trecute arată că, deși s-au tot făcut campanii împotriva șpăgii, ea încă funcţionează în spitalele româneşti.
Peste 350 de spitale au fost monitorizate vreme de şapte luni, iar pacienţii unora dintre ele au recunoscut că li s-au cerut bani sau atenţii. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în spitale de urgență din Capitală, Brăila, Prahova sau Botoşani.
Spitalul Universitar din Bucureşti apare primul în acest top. 153 de pacienţi au spus că medicii ori asistentele le-au cerut bani sau atenţii.
Citește și:
https://www.click.ro/news/ce-spune-spitalul-universitar-despre-rusinosul-loc-i-topul-sapgii
https://www.click.ro/news/national/cerut-spaga-2000-de-lei-pentru-o-operatie