Părintele care l-a înfruntat pe Ceauşescu va fi înmormântat la Catedrala Episcopală din Huşi
Mina Dobzeu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României, s-a stins joi, 7 iunie, la vârsta de 96 de ani. Mina Dobzeu şi-a trăit ultimii ani din viaţă într-o chilie modestă de la Mănăstirea ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de pe lângă Episcopia Huşilor.
”Episcopia Huşilor anunţă, cu durere şi nădejdea Învierii, trecerea la cele veşnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinţei în perioada comunistă şi cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt. El s-a stins din viaţă joi, 7 iunie 2018, la ora 14.55, în chilia sa din cadrul mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Catedrala Episcopală din Huşi”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Huşilor.
Închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării
Părintele Mina Dobzeu s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de 13 ani a intrat la Mănăstirea Hâncu, iar în 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Tânărul a primit Taina Preoţiei în 1955. În perioada 1948 - 1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste la adresa scoaterii învăţământului religios din şcoală. În 1959 a fost exmatriculat din anul II la Facultatea de Teologie din Bucureşti, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”. A ieşit din închisoare în 1964.
Şapte scrisori adresate dictatorului
Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi, al cărei stareţ a fost între anii 1978-1988. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul adus de comunism.
O rugăciune şi o lumânare
Trupul neînsuflețit al părintelui arhimandrit Mina Dobzeu a fost depus în Catedrala Episcopală din Huși, unde Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba cuvenită, scrie vremeanoua.ro. “Potrivit rânduielii îndătinate, se va citi permanent din Psaltire, iar cei care vor dori să rostească o rugăciune și să aprindă o lumânare în memoria sa vor putea veni, biserica rămânând deschisă. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la Catedrală. La ora 7.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar la ora 10.00 e programată slujba de înmormântare”, anunţă reprezentanţii Episcopiei Huşilor.