Patru noi materii de la anul. Ce vor învăța elevii

image
Materiile opționale sunt alese în funcție de vârsta școlarilor

Ministerul Educaţiei introduce, începând cu anul şcolar 2015-2016, patru noi discipline opţionale. Acestea sunt gândite pe grupe de vârstă.

Este vorba despre Joc şi mişcare, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier, Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală.

Programele şcolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate prin ordin de ministru.

  • Programa şcolară pentru disciplina opţională "Joc şi mişcare" (clasa pregătitoare şi clasele I şi a II - a) accentuează rolul pe care activităţile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor de 6-8 ani şi valorifică potenţialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii şcolarităţi.
  • Disciplina opţională "Educaţie pentru prevenirea riscului rutier" (toate clasele din învăţământul primar) urmăreşte pregătirea elevilor pentru viaţă prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulaţie pe drumurile publice şi de manifestare a unei conduite preventive.
  • Demersul Ministerului Educaţiei vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a perioadei 2011 - 2020 ca „Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră", ale cărei obiective sunt stabilizarea şi reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educaţional pentru sensibilizarea şcolarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule.
  • Disciplina opţională "Educaţie pentru dezvoltare" (liceu) propune o abordare de tip inter şi transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabilă sau cetăţenia globală.
  • Program constituie un exemplu de bună practică în cadrul proiectului internaţional „Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor şi a cadrelor didactice din licee în programe şi proiecte de educaţie pentru dezvoltare", coordonat de Organizaţia Open Centre din Bulgaria împreună cu asociaţia „Asistenţă şi programe pentru dezvoltarea durabilă - Agenda 21".
  • "Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală" propune raportarea, în cunoştinţă de cauză, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuală, implicarea tinerilor în elaborarea şi în promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuală, pregătirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltării durabile.
BeFunky collage (6) jpg
gyuri pascu si daniela marin
bianca dragusanu
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
10 gina pistol rochie maria lucia hohan chefi la cutite 3 jpg jpeg
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg
vladimir putin si bomba nucleara
bancu meci bosnia si hertegovina jpg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg