Păzea, vin scumpirile de primăvară!

Ultima actualizare:

    Producătorii spun că vor fi obligaţi să scumpească alimentele din cauza majorării preţului la energie electrică
Producătorii spun că vor fi obligaţi să scumpească alimentele din cauza majorării preţului la energie electrică

”Ne aşteptăm ca totul să se scumpească. Nu este o taxă pe lăcomie, ci o taxă din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi, vor da peste cap toată economia şi bugetele tuturor românilor”, avertiza la sfârşitul anului preşedintele Klaus Iohannis, după ce Guvernul Dăncilă aproba Ordonanţa 114 de modificare a Codului Fiscal. Acum au început să se vadă şi efectele. Negative, bineînţeles!

I s-a spus “ordonanţa cu taxa pe lăcomia băncilor”, dar iată că până la urmă i se poate spune “ordonanţa pesediştilor pentru golirea buzunarelor românilor”.  

Ordonanţa 114 prin care s-a modificat Codul Fiscal a fost aprobată de Guvern între sarmalele de Crăciun şi artificiile de Revelion, când oamenii aveau alte preocupări şi nicidecum nu se gândeau că li se mai pregăteşte ceva. Iată că la două luni de la aprobarea ei încep să se vadă primele efecte: scumpirea energiei de la 1 martie şi pericolul desfiinţării pilonului II de pensii.

Scumpiri în lanţ

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că intenţionează să majoreze cu aproximativ 2,5% tarifele de distribuţie a energiei electrice, din cauza taxei de 2% pe cifra de afaceri introdusă prin OUG 114. 

Mai departe, această majorare se va vedea cel mai mult în facturile consumatorilor industriali, cele mai afectate fiind IMM-urile, scrie hotnews.ro. Pentru a rezista pe piaţă, consumatorii industriali vor scumpi ceea ce produc. Deşi Guvernul şi ANRE au decis să plafoneze preţul final la consumatorul casnic pentru următorii 3 ani, în realitate, cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi tot persoanele cu venituri mici. 

Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiţi să plătească facturi mai mari la energie. Pentru a rezista pe piaţă, acei fabricanţi vor scumpi produsele de panificaţie. La fel va fi şi în cazul altor mărfuri.

Desfiinţarea pilonului II de pensii?

Peste 7 milioane de români sunt în pericol. Administratorii fondurilor de la Pilonului II se gândesc să se retragă din România ca urmare a măsurilor impuse de Guvern prin OUG 114. Valentin Lazea, economist-şef al BNR, a atras atenţia ieri, în cadrul Romanian Stock Market Summit, asupra acestui pericol iminent. 

”Din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”, a spus Lazea, citat de hotnews.ro. 

“Ordonanţa  114 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an - 2019, majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul existent în prezent. Suma este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în 11 ani”, a explicat reprezentantul BNR. Aşadar, ce mai urmează?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net