Pe Magistrala 5 vor circula metrouri ca la Londra și Paris. Alstom a câștigat licitația

Ultima actualizare:

    Așa arată metroul Metropolis, fabricat de Alsom, care circulă în mari capitale europene
Așa arată metroul Metropolis, fabricat de Alsom, care circulă în mari capitale europene

S-a rezolvat problema cu licitația blocată! Judecătorii au decis că fracenzii de la Alstom au câștigat corect, astfel că ei vor furniza către Metrorex 30 de noi trenuri Metropolis, care vor circula pe Magistrala 5. Garniturile vor fi aduse în două tranșe, iar primul dintre ele va ajunge în 29 de luni.

Acesta este primul contract al Alstom pentru material rulant în România.

„Suntem foarte mândri de acest contract, deoarece vom vedea trenuri Alstom pentru prima oară în circulaţie în România. Competenţa de clasă mondială a Alstom în materie de soluţii pentru metrou este apreciată în întreaga lume de peste 30 de ani, iar acum şi pasagerii metroului bucureştean vor putea beneficia de ea. Suntem bucuroşi să vedem că este recunoscută în România şi expertiza Alstom în producţia de trenuri, nu doar cea de mentenanţă a materialului rulant”, a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Primul tren Metropolis, livrat în 29 de luni

Cele 30 de trenuri vor fi livrate în două tranșe. Valoarea contractului pentru primele 13 este de peste 100 de milioane euro. Dacă Metrorex va mai comanda alte 17 trenuri, costurile vor ajunge la 240 de milioane de euro.

Prima garnitură va fi livrată în mai puţin de 29 de luni şi va circula pe prima secţiune a Magistralei 5 de metrou, deschisă publicului pe 15 septembrie, iar restul abia după omologare acesteia.

Cum vor arăta metrourile Metropolis de pe Magistrala 5

Un tren va avea șase vagoane, 216 locuri, dispuse longitudinal, cu două zone speciale pentru pasageri cu dizabilităţi. Caroseria este din oţel inoxidabil, are 114 metri lungime şi trei metri lăţime, asigurând o capacitate totală de 1.200 de pasageri pentru un tren.

Pentru că e lipsă acută de garnituri, Metrorex a introdus în circulație pe Magistrala 5 trenuri vechi, de tip IVA Astra
Pentru că e lipsă acută de garnituri, Metrorex a introdus în circulație pe Magistrala 5 trenuri vechi, de tip IVA Astra

Trenurile vor fi echipate cu tehnologia CBTC la bord, pentru a fi compatibile cu cea mai modernă tehnologie de semnalizare din calea de rulare.

Acestea au un sistem care atenuează zgomotul intern, au patru uşi duble, largi, pe fiecare parte a fiecărui vagon, ferestre mari, iluminare cu LED-uri şi informaţii în timp real pentru pasageri despre traseul parcurs, zone largi de trecere.

Metrouri Metropolis, la Paris, Londra, Amsterdam

„Gama de trenuri de metrou Metropolis de la Alstom este în operare de peste 20 de ani în toată lumea, versatilitatea sa făcând posibile numeroase configuraţii. Printre cei 60 de clienţi din întreaga lume se numără operatorii de metrou din Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney şi Montreal”, precizează Alstom.

Avem metrouri în circulație fabricate de români și spanioli

Din octombrie 2014, parcul de material rulant de călători al metroului bucureștean este format din trei tipuri de trenuri: IVA Astra, Bombardier Movia 346 și trenuri de construcție spaniolă CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles).  

Numărul de vagoane aflate în inventarul Metrorex era de 546 (91 de trenuri de 6 vagoane) în 2015.

Nu toate vagoanele aflate în inventar sunt în parcul circulant. Activitatea de mentenanță este externalizată către subsidiara din România a Alstom.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/bucuresti/motivul-pentru-care-metroul-din-drumul-taberei-circula-gol

https://www.click.ro/news/national/licitatia-pentru-metrouri-noi-pe-magistrala-5-fost-deblocata-judecatorii-au-dat

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net