Pelerinajele de Florii au umplut străzile de flori și bucurie. Mii de credincioși au participat la procesiune

Preoţi, monahi, seminarişti şi credincioşi din Capitală şi din judeţul Ilfov au participat, sâmbătă, la Pelerinajul de Florii, organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim. Mii de credincioşi au venit la procesiune nu doar în Bucureşti, ci şi la Iaşi sau Galaţi.

Bucureşti. Patriarhul Daniel a ținut slujba de la Catedrala Metropolitană
Bucureşti. Patriarhul Daniel a ținut slujba de la Catedrala Metropolitană

BUCUREŞTI. Pelerinajul a început de la Mănăstirea Radu Vodă, sâmbătă, la ora 16.15, unde a avut loc sfinţirea ramurilor de salcie, care au fost oferite credincioşilor prezenţi, slujba fiind oficiată de Episcopul vicar patriarhal Vaarlam Ploieşteanul, scrie adevarul.ro. Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Patriarhală, în jurul orei 17.45, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de Patriarhul Daniel.  

image

«Este o prevestire a Sfintelor Paşti» 

Înalt Prea Sfinţia Sa a afirmat că sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este o sărbătoare frumoasă şi plină de înţelesuri duhovniceşti. „Frumuseţea ei se vede mai ales atunci când se organizează în ajunul sărbătorii în Sâmbăta lui Lazăr Pelerinajul de Florii. (...) Pelerinajul de Florii este o prevestire a Sfintelor Paşti şi mărturisirea lui Iisus biruitorul morţii. Este binecuvântare pentru cetate şi un simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos. Apoi, pelerinajul de Florii ne arată că florile credinţei şi luminile virtuţilor adunate în suflet prin post, prin rugăciune, prin pocăinţă, prin spovedanie şi împărtăşire în timpul postului Sfintelor Paşti, simbolizate prin ramuri de fenicul şi de salcie sunt oferite lu Hristos ca semn al iubirii noastre ca răspuns la iubirea lui. Şi ne ajută să ne gândim la sensul ultim al vieţii noastre. Trecerea prin cetate de la o biserică la o altă biserică este trecerea credinciosului spre cetatea cerească netrecătoare, spre Ierusalimul ceresc....”, a susţinut Patriarhul.

Iaşi. Mii de pelerini au venit la procesiune cu flori și crenguțe de salcie
Iaşi. Mii de pelerini au venit la procesiune cu flori și crenguțe de salcie

IAŞI. Aproximativ 2.000 de credincioşi, alături de 90 de preoţi, au participat în ajunul sărbătorii Floriilor, la un pelerinaj care reaminteşte de momentul intrării lui Hristos în Ierusalim. După oficierea slujbei Vecerniei la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Bărboi şi sfinţirea ramurilor de salcie oferite apoi credincioşilor, preoţii şi credincioşii, alături de Nichifor Botoşăneanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au plecat în procesiune către Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu opriri la Biserica „Sfântul Sava” şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, potrivit Agerpres. 

image

«Pelerinajele stâlpărilor», interzise de comunişti

Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde credincioşii, cu flori, lumânări şi icoane în mâini, au fost întâmpinaţi de Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astfel de pelerinaje au fost organizate şi în alte oraşe ale Arhiepiscopiei Iaşilor, la Paşcani, Hârlău, Dorohoi, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Darabani, Ceahlău şi Săveni.

image

„Pelerinajul stâlpărilor” a fost interzis de regimul comunist în 1948 şi a fost reluat în anul 2008 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

image

GALAŢI. Sute de credincioşi şi preoţi gălăţeni au luat parte la procesiunea religioasă închinată sărbătorii Floriilor. Cu icoane, flori şi ramuri de salcie în mâini, pelerinii au reprodus drumul lui Iisus Hristos către Ierusalim. Şi la Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Galaţi. Credincioșii au refăcut drumul lui Iisus
Galaţi. Credincioșii au refăcut drumul lui Iisus

„Am venit dintr-o comună din nordul judeţului Galaţi special pentru a participa la procesiunea aceasta. Vin în fiecare an, nu puteam lipsi de la această sărbătoare, care aminteşte de Intrarea lui Iisus în Ierusalim. M-am rugat pentru sănătate şi pace în lume”, a spus o enoriaşă, citată de adevarul.ro.

Click! spune

„Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viaţa pământească a lui Iisus. Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemaţi să-l însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa”, scrie creştinortodox.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net