Pentru 4.200 de lei au ars de vii 200 de tineri
Viaţa îngerilor cu aripi arse a costat 4.200 de lei! Atât ar fi plătit în plus patronii de la “Colectiv”, dacă nu se zgârceau şi puneau pe tavanul clubului material care nu ia foc. Inconştienţa a făcut ca sute de tineri să fie înghiţiţi de flăcări.
Câteva mii de lei au făcut diferenţa între viaţă şi moarte. Cu gândul să nu scoată din buzunar nici măcar un leuţ în plus, patronii de la “Colectiv” au renovat clubul, în 2013, cu cel mai ieftin material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea a dezvăluit că aceştia au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era “prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal “pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.
Pentru antifonare, Costin Mincu (36 de ani), Alin Anastasescu (28 de ani) şi Cătălin Gancea (28 de ani), cei care administrează localul, au ales să pună pe tavan un burete care ţine zgomotul la distanţă, rezistă la căldură, dar nu şi la foc. Pe doi metri pătraţi de burete au dat 48 de lei, în condiţiile în care cel tratat contra incendiilor costa 69 lei. Nu s-au gândit nici o clipă că diferenţa infimă îi va costa destinele a sute de tineri. Pentru 400 mp de material, patronii au plătit 9.600 de lei, iar dacă optau pentru cel care nu arde ar fi dat 13.800 lei, ceea ce înseamnă că au economist 4.200 de lei, dar au semănat infern şi multă durere. Tavanul inflamabil a ars în 5 secunde, din momentul în care artificiile au început să sară.
Apoi au căzut bucăţi în flăcări şi sala s-a umplut repede de un fum dens. Peste oamenii căzuţi la pământ călcau alţii care încercau să ajungă la ieşirea strâmtă şi să scape cu viaţă. Numărul persoanelor care au pierit în iadul colectiv declanşat vineri seară în clubul din Bucureşti a ajuns, ieri, la 31, iar alţi 137 sunt şi acum în spitale, mulţi în mare durere. Ţara întreagă se roagă pentru însănătoşirea lor grabnică, iar oamenii continuă să aprindă candela speranţei şi aşteaptă ca vinovaţii să plătească.
Cei trei patroni au fost aduşi ieri la Parchet cu mandat, pentru a fi audiaţi. Sunt acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă şi riscă 15 ani de închisoare. Alin Anastasescu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ceilalţi doi patroni aşteptau, înainte de închiderea ediţiei, să vadă dacă vor pleca din faţa procurorilor tot încătuşaţi. Localul lor funcţiona fără autorizaţie de la pompieri şi îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere. În plus, disperaţi să facă bani, administratorii nu au ţinut cont de faptul că barul are o capacitate de 80 de persoane şi au dat voie să intre tineri cu sutele. Vineri, mulţi dintre ei n-au mai ieşit. Trei zile a fost doliu naţional, dar în sufletele distruse ale părinţilor, care şi-au văzut copiii carbonizaţi, doliul va fi până la moarte.
«Autorităţile sunt vinovate»
Cititorii Click! şi-au spus părerea despre cine ar putea fi vinovat de carnagiul din Clubul “Colectiv” şi ce pedeapsă ar trebui să primească?
Ina Ciurea, 83 ani, pensionară: ”Sunt vinovaţi cei care dau tot felul de avize şi nu verifică ce se întâmplă în acele locuri. Primarul de sector este primul care trebuie să răspundă.”
Cristina Alexandrescu, 45 ani, asistentă: “Fără discuţie, patronul este vinovat. Nu trebuia să permită organizarea unui astfel de concert când ştia că sala este prea mică şi că există o singură intrare – ieşire.”
Nicolae Anton, 62 ani, curier: “Patronul şi primarul de sector sunt vinovaţi. Chiar dacă patronul a cerut aviz pe proprie răspundere, primăria trebuia să verifice dacă este totul în regulă.”
Silviu Vulcan, 55 ani, inginer: “Legislaţia permite, deci patronul a profitat, fără ca primăria să verifice dacă ce a declarat este adevărat. Trenuie schimbată urgent legislaţia.”
Nicolae Ciocârlan, 69 ani, pensionar: “Patronul este vinovat şi merită pedeapsa maximă prevăzută de lege. Totuşi au murit zeci de oameni şi alţi peste o sută sunt grav răniţi.”