Perseide 2021. Când se vor vedea cel mai bine pe cer. De ce nu vom vedea o ploaie de stele

Ultima actualizare:

    Perseidele apar în fiecare an în luna august
Perseidele apar în fiecare an în luna august

Perseide 2021 - curentul de meteori cu care suntem obișnuiți în fiecare lună de august - va avea punctul maxim de vizibilitate pe cer în noaptea de 12 spre 13 ale lunii. Contrar a ceea ce s-a spus până acum, nu este vorba despre o ploaie de stele, au precizat specialiștii Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București. Ploaia de stele este un fenomen foarte rar. Într-o oră se pot observa câteva mii de meteori, ceea ce nu se întâmplă în cazul Perseidelor.

Ce sunt Perseidele

Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an și sunt denumite după constelația din care vin. Perseidele sunt un fenomen care a devenit cunoscut și datorită faptui că are loc vara, în perioada vacanțelor și a concediilor în natură, la mare și la munte, unde atmosfera nu este poluată, unde cerul este mai senin și mai curat. 

Meteori, meteroizi, meteoriți. Care e diferența


    Meteorul mai este cunoscut și sub denumirea de stea căzătoare
Meteorul mai este cunoscut și sub denumirea de stea căzătoare

METEORUL. Meteorul este dâra luminoasă de pe cer lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Meteorii ard în urma interacțiunii cu atmosfera și nu mai ajuns pe Pământ. 

METEOROIDUL. Meteoroidul este particula de praf cosmic care arde odată ce a pătruns în atmosferă. 


    Meteoriții cad des pe Pământ dar, de cele mai multe ori, ajung în oceane sau zone nelocuite
Meteoriții cad des pe Pământ dar, de cele mai multe ori, ajung în oceane sau zone nelocuite

METEORITUL. Dacă materialul extraatmosferic supraviețuiește trecerii prin atmosferă (având o masă inițială suficient de mare pentru a nu fi consumat în întregime de interacțiunea cu aceasta) și ajunge pe suprafața Pământului (sub formă de unul sau mai multe fragmente) putem vorbi de un meteorit. Însă având în vedere că suprafața locuită a planetei este totuși destul de redusă, mulți dintre meteoriți ajung în zone nelocuite sau, și mai probabil, în ocean. În medie, zilnic ajung pe Pământ aproximativ doi meteoriți, suficient de mari încât să supraviețuiască trecerii prin atmosferă, însă recuperarea loc din oceane este practic imposibilă, iar dacă aceștia ajung la sol în zone nelocuite și sunt înconjurați de vegetație, identificarea lor este extrem de dificilă (deși nu imposibilă).

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea este cea mai mare, scrie astro-urseanu.ro. Pentru Perseide,  perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 01 TLR. Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august. Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața.  Din fericire, anul acesta Luna se va afla într-o fază mică și va apune la ora 23, lăsându-ne un cer întunecat pentru observarea meteorilor.

Cum se observă meteorii

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Perseide 2021. Ce vom vedea pe cer

Urmărind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare". Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare). Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net