Pesta porcină face ravagii pe termen lung. «De Crăciun nu vom avea porc românesc»
Veste tristă! Ioan Ladoşi, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, face previziuni sumbre. Potrivit acestuia, industria cărnii de porc din România este la un pas de faliment, din cauza pestei porcine africane. Epidemia care a cuprins deja 11 judeţe i-ar putea aduce pe români în situaţia de a pune pe masă, de Crăciun, carne din import.
Epidemia de pestă porcină africană continuă să se extindă cu repeziciune, în timp ce autorităţile privesc neputincioase. Preţurile s-au prăbuşit, iar România e ruptă în două: zona roşie, lovită de epidemie, unde au fost sacrificate animale şi au fost impuse restricţii, şi zona liberă, unde încă se taie porci. “În zona liberă avem între 5,80 şi 6,10 lei kilogramul în viu (n.r. - de la 6,50 lei/kilogramul), iar în zonele afectate, între 4 şi 4,50 lei kilogramul în viu“, explică Ioan Ladoşi, preşedinte la Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România. “Situaţia e foarte gravă. Dacă boala evoluează cu aceeaşi viteză ca şi până acum, de Crăciun nu vom mai avea porc românesc pe masă“, avertizează specialistul.
“Dacă luăm în calcul numai fermele comerciale, am pierdut cam 15% din capacitatea de producţie a României. Automat, acea diferenţă de 15% va fi adusă din import”, spune Ladoşi. El consideră că situaţia e dezastruoasă: “Avem de-a face cu o realitate cumplită, o situaţie unică negativă în istoria zootehniei româneşti. E o boală fără tratament. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că nu există altă măsură decât uciderea porcilor. Nici o fermă din România nu este ferită, acest virus nu răspunde la comandă politică. Se ştia de anul trecut, de când a apărut primul focar la Satu Mare, de atunci ar fi trebuit luate măsuri“.
Lipsa cărnii de porc autohtone va fi acoperită din importuri. “Producătorii din Europa vor profita din plin de această situaţie şi vom asista la o creştere a preţului în cazul cărnii de porc, dar nu ne putem hazarda să spunem cu cât”, adaugă Ladoşi.
Comercianţii spun că, în următoarea perioadă, carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 20%. Ei sunt nevoiţi să importe mii de tone din Spania, Germania, Polonia şi chiar din Americă Latină, după ce tot mai multe ferme româneşti se închid din cauza pestei porcine. De sărbători, aproape 75% din carnea de porc din galantare va fi din străinătate.
Anchetă declanşată de Parchetul General
Klaus Iohannis, preşedintele României, spune că Guvernul este direct responsabil de criza pestei porcine. ”Luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc”, acuză şeful statului.
Procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General au declanşat de luni o anchetă privind epidemia de pestă porcină africană. Verificările au început atât din oficiu, cât şi în urma unor plângeri legate de modul în care autorităţile s-au comportat în aceste luni. Cel mai probabil, acuzaţiile pentru care se fac cercetări ar putea fi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave sau neglijenţă în serviciu, arată stirileprotv.ro.
Click! spune
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100%. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Conform autorităţilor veterinare, pesta porcină nu afectează starea de sănătate a oamenilor. Până acum au fost înregistrate 781 de focare în 165 de localităţi din România, iar 123.411 porci au deja fost ucişi.