"Peştele din Dunăre, pericol pentru sănătate"
Evitaţi pe cât puteţi să cumpăraţi peşte din Dunăre! E gustos, dar vă poate îmbolnăvi grav. Este plin de metale grele, iar cercetătorii spun că are un potenţial cancerigen crescut.
Vorbim aici, în special, despre răpitori: ştiuca, bibanul, şalăul, somnul, dar şi crapul. Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) spun că s-a ajuns ca populaţia de peşte să fie infestată cu metale grele, precum cadmiu, plumb sau mercur, din cauza faptului că mâlul de pe fundul apei este poluat cu aşa ceva.
“Autorităţile trebuie să recunoască lucrul acesta şi să anunţe populaţia ca să ştie ce consumă. Au existat 12 şantiere navale şi în toate funcţiona o secţie de acoperire metalică, cu nişte băi electrolitice în care se băgau elicele şi alte piese pentru vapoare. Nu aveau staţii de epurare eficiente, iar apa ajungea în Dunăre. Şi apele uzate ale oraşului Tulcea tot în Dunăre au ajuns, până în martie când s-a dat în folosinţă staţia de epurare. Metalele grele stau pe fundul Dunării bine-mersi pentru totdeauna. Ar trebui să scoată sedimentele şi să le fixeze pe sol ca să scăpăm de ele. Cadmiul, care este cancerigen, este în Dunăre, a ieşit la toate analizele făcute. De la Baziaş până la Sulina, peste tot sunt metale grele, de la cadmiu, cupru până la mercur. Ele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul. Răpitorii le-au acumulat de la alţi peşti, pe care i-au mâncat, sau din alge. În 2004, am luat probe de la sturioni, pescuiţi de la Sf. Gheorghe, iar valorile au ieşit de 5 până la 10 mai mari decât cantităţile admise în consumul uman”, ne-a declarat doctorul Radu Suciu, de la INCDDD.
Rechinul, codul, peştele spadă, tonul, macroul spaniol şi regal sunt, de asemenea, periculoşi, chiar dacă sunt pescuţi de pe alte meleaguri şi vânduţi la noi în stare proaspătă sau congelaţi.
Ce alte boli puteţi face
Metalele grele sunt extreme de nocive pentru organism. Ingerate, în urma consumului de peşte sau fructe de mare contaminate, acestea pot provoca furnicături şi înţepături la nivelul membrelor, dificultăţi de vorbire şi auz, pierderea echilibrului, oboseală, tremurături, insomnie, iritabilitate, atrofie musculară, afecţiuni renale, afecţiuni ale tractului digestiv, dermatite, pierderi de memorie, stop respirator şi chiar deces. Cadmiul este cangerigen.
Consumaţi peşte mic
Nu eliminați peștele și fructele de mare din alimentația dv! Acestea sunt bogate în minerale, acizi grași sănătoși și proteine. Pentru a vă feri de metale grele, consumați pești mici, cu o durată de viață scurtă și fitofagi. Aceștia nu apucă să acumuleze metale grele. Ca regulă generală evitați carnea de la animalele ce se găsesc în vârful lanțului trofic. Mai puteți consuma pești de acvacultură, deși din punct de vedere nutrițional nu sunt superiori celor sălbatici. Au mai puțini acizi grași Omega 3, dar și mai puține substanțe toxice.